Zimný rez jednotlivých druhov ovocných stromov
Rez ovocných stromov je prísne opatrenie, ktoré predpokladá dlhoročnú prax a odborné vedomosti. Rez stromov v zime robíme podľa toho, ako sa vyvíja počasie. Robíme ho približne v období od decembra do marca (prípadne až do polovice apríla). Ak to počasie dovolí a teploty vystúpia aspoň na +2 až +5 °C, je vhodný čas na presvetľovanie korún ovocných drevín. Zimný rez ovocných stromov sa realizuje, keď stromy nemajú listy, čiže počas vegetačného pokoja. Úlohou zimného rezu ovocných stromov je predovšetkým údržba tvaru koruny a dobrého zdravotného stavu celého stromu.
Zimný rez jabloní
Niektoré ovocné druhy vytvárajú kvety a plody priamo na silných dlhých výhonoch. Väčšina však rodí na krátkych slabších výhonoch. Rez jabloní v zime ovplyvní nielen úrodu a kvalitu plodov, ale aj formu rastu stromov. Zimný rez jabloní môžeme začať už od januára, často až do apríla. Skôr ako urobíme rez jabloní, mali by sme vedieť, že konáre stromov môžeme na jar skrátiť, spätne zrezať alebo presvetliť. Jabloň a hruška rodia na kratších výhonoch, ktoré vyrastajú z jednoročných dlhých výhonov. Zimný rez jabloní robíme tak, že jednoročné výhony neskracujeme, ale ponecháme ich jeden rok bez skrátenia. Tým vytvoríme na jednoročných výhonoch plodonosný obrast. Rez na jabloni v zime umožní, aby stromy vytvorili kvetné púčiky a rodili.
Zimný rez hrušiek
Medzi zimným rezom hrušiek a jabloní nie je veľký rozdiel. Zimný rez hrušiek nie je až taký potrebný kvôli zlepšeniu prijímania slnečného svetla. Odlišný je iba oproti niektorým odrodám jabloní. Rozdiel je daný vzpriameným charakterom rastu hrušky.
Zimný rez marhule a kôstkovíc
Pri kôstkoviciach (najmä marhuliach) sa veľké množstvo kvetov zakladá aj na rovných jednoročných (vlaňajších) konároch. Zimný rez marhule preto robíme tak, že rovné jednoročné konáre v korune ponecháme. S rezom počkáme až do času po odkvitnutí. Rez sa dá potom prispôsobiť množstvu nasadených plodov. Ak ich je veľa, možno rezať viac a hlbšie. Ak je násada slabá, môžeme naopak korunu hlboko zrezať bez toho, aby sme sa pripravili o ovocie. Rez spravíme neskôr na jar, na začiatku kvitnutia až do odkvitnutia. Alebo ho urobíme v lete, vždy však počas vegetácie (júl, august).
Zimný rez broskýň (skorých), čerešní, višní a nektariniek robíme po zbere plodov. Sú to citlivé ovocné druhy a ešte pred zimou sa im stihnú rany zahojiť.