Zimné zaváranie: Čo sa hodí zavariť v chladných mesiacoch
Zimné zaváranie sa nám najčastejšie spája s exotickým ovocím, z ktorého si môžeme pripraviť lahodné marmelády či iné pokrmy. Hoci je zaváranie činnosťou, ktorou sa zaoberáme najmä počas leta a jesene, zima nie je výnimkou. V tomto článku vám ponúkame niekoľko tipov ako si skrátiť dlhé zimné večery, práve zimným zaváraním. Nechajte sa inšpirovať a prajeme vám dobrú chuť!
Zimná pomarančová marmeláda
Ingrediencie:
- nakrájaná pomarančová kôra (nie z chemicky ošetrených pomarančov)
- 500 ml pomarančovej šťavy (môžeme využiť 100% džús, alebo si odšťaviť svoj)
- 1 balenie gelfix
- 500 g cukru
- 500 g pomarančov
Postup:
1. Pomaranče pod teplou tečúcou vodou umyjeme a usušíme. Následne ich zbavíme kôry, ktorú môžeme narezať na jemné kúsky, ktoré neskôr ďalej využijeme. Ďalším krokom zbavíme pomaranče bielych blán a rozmixujeme v mixéri.
2. Do veľkého hrnca vložíme cukor, kôru a rozmixovanú zmes pomarančov. Následne pridáme gelfix.
3. Pridáme druhú polovicu cukru a za stáleho miešania privedieme danú zmes do varu. Varíme približne 5 až 10 minút, podľa toho, ako hustá je zmes. Vyskúšať to môžeme tak, že časťou kvapneme na studený povrch, a tak zistíme jej hustotu.
4. Následne ju naložíme do sterilizovaných a dobre vysušených pohárov a po uzavretí ich otočíme hore dnom, necháme postáť asi 10 minút.
Džem z kiwi a banánov
Ingrediencie:
- 250 g banánov (čistá dužina)
- 750 g ošúpaných kiwi
- 500 g kryštálového cukru
- 2 PL kyseliny citrónovej
- 1 balenie gelfixu
Postup:
1. Banány a kiwi nakrájame na drobné kúsky a vložíme ich do mixéra, kde ich jemne rozmixujeme.
2. Následne túto zmes po pridaní lyžice cukru začneme na miernom ohni miešať, ďalej pridáme aj gelfix.
3. Po asi 5 minútovom miešaní pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu.
4. Následne môžeme tento džem ochutiť - pridať kyselinu citrónovú, prípadne viac cukru.
5. Takto pripravenú zmes, ktorá prešla varom, naložíme do sterilizovaných pohárov, ktoré po uzavretí rovnako otočíme hore dnom, ako v predošlom recepte. Necháme postáť asi 10 minút.