Zaváranie ovocia a zeleniny: Prísady, pomôcky a návody
Ľudia väčšinou zavárajú kvôli prebytkom zo záhrad alebo preto, že si chcú pripraviť zaváraninu podľa vlastnej chuti. Za konzervačné metódy považujeme všetky postupy na predĺženie doby trvanlivosti potravín.
Pomôcky pre zaváranie
Pomôcky, ktoré potrebujeme na zaváranie sú: poháre na zaváranie, viečka na zaváracie poháre, hrniec na zaváranie, rošt a teplomer. Ďalej je to hlavica na zaváranie, vyťahovacie kliešte na poháre a etikety na zaváranie.
Postup je nasledovný
Najprv si umyjeme ovocie alebo zeleninu, ktorú ideme zavárať. Potom si poriadne pod horúcou vodou umyjeme poháre na zaváranie a viečka na poháre. Poháre vypláchneme a položíme uschnúť na čistú utierku. Viečka necháme až do použitia v čistej vode. Nepoužívame žiadne poškodené alebo staré viečka.
Po naložení zeleniny, či ovocia poháre s viečkami, poriadne uzavrieme. Poháre v hrnci na zaváranie postavíme vždy na rošt. Ak nie je súčasťou zaváracieho hrnca, rošt dokúpime. V hrnci má byť najvyšší pohár ponorený do ¾ vodou. Zatvorený pohár sa pri sterilizácii ohrieva na minimálne 85 ˚C vo vode alebo pare. Ovocie a zelenina sa tak prevarí a zároveň pasterizuje, vďaka čomu je chránená pred mikroorganizmami a teda pokazením. Dĺžku času pre zaváranie si preveríme v recepte alebo v knihe o zaváraní.
Po uplynutí doby zavárania, poháre vyberieme a dáme vychladnúť do deky. Poháre otočíme hore dnom, aby sme zistili či viečko chytilo. Keď nám poháre vychladnú označíme ich etiketami na zaváranie, kde uvedieme názov zavareného ovocia alebo zeleniny a dátum ich zavarenia. Pred uskladnením poháre umyjeme a do sucha utrieme.
Pri zaváraní používame rôzne druhy nálevov
Najčastejšie používané sú tri:
1. Sladkokyslý nálev určený na zaváranie zeleniny. Urobíme ho z 1 l vody a z prísad 600 ml octu (8 %), 25 g soli a 100 g kryštálového cukru.
2. Kyslý nálev je tiež určený na zaváranie zeleniny. Pripravíme ho z 1 l vody a z prísad 40 g soli, 600 ml octu (8 %). Obyčajný ocot môžeme nahradiť aj octom „Balsamico“ a ak chceme chuť (napr. chuť zaváraných uhoriek) zjemniť, môžeme použiť ocot vinný alebo jablkový.
3. Sladký nálev (cukrový roztok) pripravíme z 1 l vody a kryštálového cukru podľa sladkosti ovocia (od 350 g do 1,5 kg), ¼ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej.
Z ovocia najčastejšie zavárame marhule, broskyne, čerešne, slivky, ringloty a čučoriedky. Zo zeleniny sú to uhorky, paprika, feferónky a hríby.