Z čoho sa vyrába kajenské korenie?
Kajenské korenie patrí medzi najznámejšie typy ochucovadiel najmä pre ľudí obľubujúcich štipľavú chuť jedál. Kajanské korenie sa však zaraďuje medzi vzácne a veľmi špeciálne druhy korenia, keďže jeho výroba podlieha rôznym špecifikám. Cayenské korenie sa vyrába z pomletia sušených chilli papričiek, avšak zo špeciálnej odrody. Táto odroda je Capsicium Frutescens a korenie sa získava z ročných rastlín.
Tento kultivar chilli papričky sa objavil prvýkrát v južnej Amerike, avšak jeho pestovanie sa rozšírilo najmä v strednej Amerike. Z pohľadu pestovnia je táto chilli paprička špecifická svojimi bielymi jednoduchými kvetmi. Plody majú kónický tvar a spočiatku pestovania majú žltozelenú farbu, neskôr sa postupne sfarbujú dočervena.
Kajenské korenie má okrem špecifickej a lahodnej chuti aj blahodárne účinky na ľudský organizmus. Zlepšenie cirkulácií krvi, a tým aj zlepšenie látkovej výmeny. Ďalej aj stimuluje obranný systém organizmu (imunitu) a pod.
Tieto účinky sú podmienené vďaka zložkám, ktoré obsahuje táto chilli paprička. Kajenské korenie obsahuje značný podiel kapsaicínu, vďaka ktorému nadobúda špecifickú štipľavosť. Zaujímavosťou je, že kapsaicín nie je rozpustný vo vode, ale len v tukoch a v alkohole.
Medzi ďalšie zložky patrí napr. flavonoid, ktoré má vplyv na spomalenie starnutia buniek v organizme. Pôsobí protizápalovo a čiastočne spolupracuje aj s vitamínom B.
Okrem flavonoidov, kapsaicínu či vitamínu B je súčasťou kajenského korenia aj vitamín A, vitamín C, vitamín E, vitamín K, železo, fosfor, draslík a selén.