Vyskúšajte tento recept na lahodný orechový koláč
Orechy sú neoddeliteľnou súčasťou cukrárskeho priemyslu. Vďaka nim vieme vytvoriť chutné polevy, lahodné biscuity, ale aj ozdobné prvky, kedy využijeme charakteristický vzhľad orechov. V tomto článku sme si pre vás pripravili lahodný koláč, ktorý je na svoju prípravu mimoriadne jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník. Orechy disponujú špecifickou chuťou, ktorú nemôžeme zaradiť ani do kategórie sladkých či slaných. V koláčoch, ktoré sú zväčša sladké, potrebujeme koláč kombinačne dotvoriť tak, aby sa orechy dopĺňali so sladkou surovinou. V tomto prípade sme zvolili nepriestrelnú klasiku vo forme medu. Nech sa páči, medovo-orechový koláč. Dobrú chuť!
Medovo - orechový koláč
Hoci je tento koláč mimoriadne jednoduchý, jeho prípravu môžeme zaradiť do strednej kategórie. Skladá sa z korpusu, krému a orechovej zmesi, ktorá zdobí vrchnú časť týchto dielov. I keď môžeme tento koláč zaradiť do kategórie veľmi jednoduchých, na začiatok vás môže vydesiť počet jednotlivých ingrediencií. Tie su však vyberané tak, aby sme dosiahli vyváženú chuť s dôrazom na orechy.
Korpus
500 g hladkej múky
200 g práškového cukru
200 g masla
2 ČL sódy bikarbóny
2 ČL mlieka
2 PL medu
2 ks vajec
Krém
250 g masla
100 g kryštálového cukru
3 dcl mlieka
1 dcl rumu
1 ks vanilkového cukru
1 PL hladkej múky
1 PL solamylu
Orechová zmes
300 g jemne nasekaných vlašských orechov
120 g masla
80 g práškového cukru
3 PL medu
Postup:
1. Pri korpuse zmiešame všetky ingrediencie s tým, že najprv zmiešame sypké časti cesta a neskôr pridáme ostatné. Ak sme vymiesili hladké cesto bez povrchovej štruktúry, ktorá by napovedala o nedobrom vymiešaní cesta, rozdelíme cesto na dve polovice.
2. Obe polovice umiestnime na samostatný pečiaci papier na ktorom ho vyvaľkáme do obdĺžnika s rovnakou veľkosťou ako plech. Najlepšou formou je vyvaľkať cesto priamo na tomto papieri, inak sa nám môže cesto počas prenášania na pečiaci papier ľahko potrhať.
3. Takto uvaľkanú, prvú polovicu cesta dáme piecť približne na 170 stupňov Celzia. Pečieme dozlatova s tým, že každá rúra hreje inak. Môžeme sa riadiť približným časom, a to 10 minút. Druhý plát dáme piecť spolu s orechovou zmesou.
4. Orechovú zmes pripravíme tak, že do panvice si dáme nasekané orechy s maslom, ktoré sa časom roztopí. Ďalej pridávame cukor a med a necháme rozpustiť dozlatova. Túto orechovú zmes kladieme na studený, surový plát.
5. Kým sa nám oba pláty pečú, dáme sa na prípravu krému. Maslo zmiešame s vanilkovým cukrom. V malom hrnci zmiešame solamyl, cukor, mlieko a hladkú múku, pričom miešame až kým nezhustne.
6. Keď vyberieme prvý plát, pokvapkáme ho ešte za horúca 1dcl rumu tak, aby sa vsiakol. Ďalej môžeme natierať prvú časť pripraveným krémom.
7. Následne všetky časti na seba navrstvíme a necháme pobudnúť istý čas, najlepšie viac ako 1 deň, v chladnej miestnosti či v chladničke.
Či už sa rozhodnete tento koláč podávať k nedeľnej kávičke, alebo je darčekom na narodeninovú oslavu. Jeho výnimočná chuť osloví takmer každého, jeho príprava je jednoduchá a recept na tento koláč si vypýtajú aspoň dve gazdinky. Základom sú však orechy, ktoré musíme správne uskladniť tak, aby v tomto koláči ich dokonalá chuť len vynikla.