Vypestujte si čokoládové víno
Čokoládu alebo víno? Ktorý z týchto pôžitkov si vychutnávate radšej? A čo tak oba? Ak sme Vám práve pošteklili chuťové poháriky, ste tu správne, čítajte ďalej. Máme pre Vás totiž akebiu quinata. Nič Vám to nehovorí? Možno ste už počuli o čokoládovom viniči. Že nie? Dovoľte nám ho teda krátko predstaviť.
Liečivá čokoládová rastlina
Táto päťpočetná popínavá rastlina má korene v ďalekej Číne, Japonsku a Kórei. Tu jej prisudzujú liečivé účinky. Jej vysušená kôra pôsobí:
- protizápalovo,
- pomáha pri ženských problémoch a
- tlmí bolesť.
Jej plody sa používajú pri liečbe rakoviny a koreň zase znižuje teplotu. Z listov si môžete uvariť osviežujúci čaj.
Akebia quinata
Akebia päťpočetná, ľudovo nazývaná tiež čokoládový vinič, nie je úplne bežná popínavá rastlina. Vo svete sa vyskytuje celkovo iba päť druhov rodu Akebia. Je populárna pre mnoho svojich vlastností. S obľubou sa používa ako tienenie, či živý nepriehľadný plot, alebo podobne ako iné popínavé rastliny na zakrytie tam, kde je to žiaduce. Často sa vysádza k plotom, pletivám stĺpom, stenám či iným oporám. Možno ju tiež využiť na spevnenie brehov. Rastie pomerne rýchlo, ročne vyrastie o 1 až 2m, pričom pestovanie nie je vôbec náročné. Ak by sa stalo, že Vám táto čokoládová kráska prerastie cez hlavu, možno ju bez obáv orezať. Rezom regulujeme rast tak, aby sa nerozširovala na úkor iných rastlín. Vykonávame ho koncom jari, krátko po zakvitnutí.
Výsadba a starostlivosť
Výhodou čokoládového viniča je, že nemá prakticky žiadnych známych škodcov. Sadíme ideálne na jar (marec – máj), prípadne na jeseň (september – november). Vysádzame ho do zeme, ale pestovať ho možno i v črepníkoch na balkóne. Tu platí, že čím viac miesta rastline dožičíme, tým viac nám porastie, a teda i úroda môže byť väčšia. Či už v kvetináči, alebo voľne v zemi, čokoládový vinič vyžaduje pre svoj rast oporu. Staršie rastliny sú plne mrazuvzdorné a čiastočne opadavé, v teplejších oblastiach si môžu listy udržať aj počas zimy. Mladé rastliny treba pred zimou chrániť adekvátnou prikrývkou.
Akebia quinata dobre znáša slnečné stanovisko i polotieň, vyžaduje pravidelnú zálievku. Rastie prakticky v akejkoľvek pôde, najviac jej vyhovuje piesočnatá, dobre priepustná zemina. Neuškodí podporiť ju kompostom. Staršie dreviny sú na vodu náročnejšie, pôdu rýchlo vysušujú a táto ich vlastnosť sa využíva pri vysušovaní vlhkých stien či základov. Bežne dorastá do výšky aj 6m, v ideálnych podmienkach, kedy nemá v raste prekážky, môže dosiahnuť aj výšku 12m.
Tip: Chráňte svoj čokoládový vinič a nájdite mu miesto v závetrí.
Kvety a plody
Táto rastlina púta pozornosť nielen svojim osobitým vzhľadom, ale tiež príjemnou vôňou kvetov. Tie sú jednodomé, kvitnúť začínajú od apríla až do konca mája. Samičie kvitnú do výraznej fialovo-hnedej, samčie zase do ružovej farby a Vašu pozornosť si zaručene získajú prenikavou vôňou korenia a čokolády. Akebia quinata je cudzoopelivá, ak túžite ochutnať jej čokoládové plody, potrebujete vysadiť aspoň dve odrody vedľa seba. Z čokoládového viniča sa budete tešiť v septembri a októbri kedy plody dozrievajú, Dorastajú do dĺžky cca 10 cm a pripomínajú baklažán, alebo fialový banán, či uhorku. Vnútri ukrývajú sladkú bielu dužinu plnú malých čiernych semienok. Plody sú zrelé, keď po dĺžke pukajú.
Navnadili sme Vás na ochutnávku čokoládového vína? V našom eshope je akebia quinata v ponuke za bezkonkurenčnú cenu, takže máte príležitosť vypestovať si ho sami a tešiť sa jeho kráse, chuti i vôni rok čo rok už navždy. Tak teda na Vaše zdravie!