Všetko, čo by ste mali vedieť o stratifikácii semien
Stratifikácia sa týka niektorých semien a osív, ktoré bez nej nemajú takú dobrú klíčivosť a úspešnosť ako nestratifikované semená. To znamená, že potrebujú prejsť obdobím chladu (cca 60 - 90 dní) pokračujúcim následným zvýšením teploty. Ide o imitovanie vonkajších podmienok. Semená rastlín, ktoré sa samovoľne vysemenia z materskej rastliny, spadnú na jeseň do pôdy, medzi kamene, kde aj časť prezimuje, premrzne. Následne na jar vidíme klíčiace mladé rastlinky, ktoré sú oveľa silnejšie ako tie z priamych výsevov pestovaných v bytových podmienkach. Samozrejme aj nestratifikované semená vyklíčia. Býva ich však menej.
Poznáme dva druhy stratifikácie semien, studenú a suchú. Pri prvej stratifikujeme vo vlhkom piesku v pivnici, v miestach, kde je chlad. Odporúčame dodržať dobu viac ako 2 mesiace. V chladničke, bez piesku, ide o suchú stratifikáciu. Pri nej zabalíme semienka do papierovej utierky, vreckovky a do papierového vrecka. Vrecko uložíme na dno chladničky. Po tomto období semená vysejeme a teplotu zvýšime. Už onedlho budeme vidieť klíčiace rastlinky.
Prečo ju robiť?
Bez cieleného ošetrenia by semená v období klíčneho pokoja museli podstúpiť všetky fázy ako to býva v prírode. Opadať do vlhkého lístia a následne zamrznúť. Potom by sa mohol spustiť proces klíčenia. Táto metóda je náročná. Chránili by sme semienka pred hlodavcami, vtákmi či pôdnou eróziou. Pôdu by sme udržiavali o správnej vlhkosti na pomerne dlhý čas. Preto je vhodné semienka stratifikovať, čím sa zvýši ich klíčivosť.
Čo je na ňu potrebné?
Pri krátkodobej stratifikácii stačí vlhký piesok zmiešaný s osivom v pomere 1:1 až 2:1. Pre niektoré osiva je výhodnejšia piesčitá rašelina, poprípade bezburinový pieskový kompost. A to najmä tam, kde sa osivo vysieva ručne. Keď stratifikujeme len rozdrvené plody je významný kompost. Jeho mikroorganizmy podporia žiaduci rýchly rozklad dužiny. Preschnuté a tvrdé semená sa pred stratifikáciou namočia počas 24 až 48 hodín do vody.
Je vhodné ich skladovať v chlade s obmedzeným prístupom vzduchu. Uchovávané v nepriedušných obaloch sú chránené pred vlhkosťou, ktorá by ich prebudila z vegetačného pokoja. Skladujeme ich pri teplote 5 až 10 ° C kvôli tomu, aby sme spomalili životné pochody prebiehajúce vnútri semienka. Tým si udržia schopnosť klíčiť po dlhšiu dobu ako keby sme ich vystavili vysokým teplotám alebo teplotám striedavo nízkym a vyšším.
Druhy semien a ako sa stratifikujú
Semená z tují, cypruštekov, borievok a ďalších ihličnatých drevín zo stromov zbierame vždy ešte pred ich otvorením, aby nám nevypadli na zem. Po vybratí a usušení, ich prevrstvíme s mierne vlhkým riečnym pieskom, uložíme do pivníc a na jar plytko vysievame do jemných substrátov. Rašelinu premiešame s pieskom, perlitom a preosiatou pareniskovou zeminou premiešanou v pomere 1:1:1:1. Na dno črepníkov a debničiek dáme ako drenáž hrubší štrk. Debničky po vysiatí zakryjeme fóliou. Vyklíčené rastliny opatrne zalievame.
Javor japonský
Semienka je nutné namočiť do teplej vody na deň až na dva. Potom urobíme studenú stratifikáciu. Umiestnime ich do chladu na dobu jeden mesiac. Následne ich môžeme vybrať a vysiať. Semená dobre klíčia pri izbovej teplote. Substrát musí mať dobrú drenáž, môžeme použiť perlit či piesok.