Tieto letné odrody hrušiek by nemali chýbať vo vašej záhrade
Hruška patrí medzi dlhoveké stromy dožívajúce sa až 300 rokov. Dorastá do výšky 20 metrov. Hruškové drevo patrí, v rámci ovocných stromov, medzi najtvrdšie. Neláme sa, hodí sa na drevorezby a výrobu hudobných nástrojov. Toto ovocie sa hodí na prípravu múčnikov, krémov, pyré, k mäsu, rybe aj syrom. Môžeme ho piecť, dusiť, zapekať, alebo použiť do ovocných šalátov. Výborne je v kombinácii s medom a vínom.
Druhy hrušiek delíme podľa obdobia dozrievania na letné, jesenné a zimné. Sú veľmi populárnym ovocím, ktoré sa pestuje pre svoje chutné, šťavnaté plody. Hruškám sa darí najmä v teplých až stredných oblastiach s kvalitnými pôdami, zásobenými humusom a živinami. V takýchto podmienkach prinášajú bohatú úrodu. Vďaka novým odrodám ich však dnes nájdeme aj vo vyššie položených regiónoch.
Letné odrody hrušiek
Clappova maslovka sa vyznačuje nadpriemerne veľkými, aromatickými a šťavnatými plodmi. Patrí medzi najkvalitnejšie hrušky vhodné na priamu konzumáciu, konzervovanie, ale aj výrobu destilátov.
Júlová hruška má stredne veľké plody s jemne zrnitou dužinou, ktorá má sladkú, slabo korenistú chuť. Rodí pravidelne a hojne.
Williamsova hruška je odroda, ktorá patrí medzi najkvalitnejšie. Charakteristická je pre svoje veľké, až veľmi veľké plody. Chuť je maslová a silne aromatická.
Jesenné odrody hrušiek
Boscova fľaša patrí medzi najstaršie druhy hrušiek a je veľmi obľúbená. Ľahko sa pestuje. Je vysoko úrodná. Má veľké plody fľaškovitého tvaru, ktoré majú sladkú, šťavnatú, aromatickú chuť.
Hardyho maslovka je zelená hruška s červenými líčkami. Dužina je šťavnatá a sladká. Tento strom pravidelne rodí a plody sa zbierajú do konca septembra.
Charneuská hruška má plody dosahujúce strednú veľkosť. Zafarbenie typické pre túto odrodu hrušky je žltohnedé. Dužina je sladká a šťavnatá.
Konferencia má veľké fľaškové plody žltozelenej farby a sladkej chuti. Zberá sa v druhej polovici septembra. Má vysokú rodivosť a je vhodná na priamy konzum i na kompóty.
Zimné odrody hrušiek
Parížanka má stredne veľké, až veľké plody zelenej farby. Hodí sa najmä do teplejších polôh. Úroda sa zbiera v druhej polovici októbra, no vydrží až do februára.
Lucasova hruška dosahuje svoju zrelosť, podobne ako Parížanka, od polovice októbra až do februára. Vyniká veľkými plodmi a je veľmi úrodná. Dužina je aromatická, sladká a mierne korenistá. Táto hruška patrí medzi najrozšírenejšie odrody.
Hruška a zdravie
Hruška je ovocie bohaté na vitamíny a minerálne látky, preto má mnoho pozitívnych vplyvov na organizmus. Znižuje napríklad riziko vysokého krvného tlaku a infarktu. Zbavuje tiež telo vírusov, obsahuje antioxidanty pôsobiace proti vzniku rakoviny, posilňuje imunitný systém, znižuje riziko osteoporózy. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha pri črevných problémoch a zápche. Toto ovocie pozitívne ovplyvňuje náladu a pocit pohody. Obsahuje veľké množstvo vody, vďaka čomu je ideálna pri diéte.
Odvar z hrušiek sa v ľudovom liečiteľstve podáva pri horúčke a zimnici. Čaj zo sušených hrušiek je vhodný na liečenie hnačiek. Odvar z mladých lístkov hrušky zase pomáha rozpúšťať močové a žlčníkové kamene. Kôra stromu obsahuje látku arbutin, ktorá má efekt prírodného antibiotika. Hrušky zabraňujú vysokým záchvatom hladu a vďaka vysokému obsahu jódu pomáhajú štítnej žľaze zotrvať v dobrej kondícii.