STARKL recept: Zavárané cherry paradajky
Zavárané cherry paradajky sú skvelou pripomienkou horúcich letných dní či osviežujúcich záhradných šalátov. Cherry paradajky môžeme zakomponovať do nátierok, cestovín či do jedál, ktoré si vyžadujú štipku sladkokyslej chuti. Vďaka zaváraniu si môžeme túto špecifickú chuť cherry paradajok vychutnať aj počas mrazivých mesiacov. Aj keď je takmer nemožné pestovať cherry paradajky počas zimy, nahradiť si ich môžeme zaváraným variantom so štipkou bazalky či oregana, ktorá dodá rajčinám sviežu arómu.
Recept na zavárané cherry rajčiny
Zavárané rajčiny sú skvelým počinom práve v čase, keď ich máte v svojej záhradke prebytok. Výhodou je ich variabilné využitie a dlhá trvanlivosť. Základom receptu je využitie nepoškodených cherry paradajok a kvalitných, najmä čerstvých, korením, čo sa v konečnom dôsledku odrazí aj na samotnej chuti zaváraných rajčín.
Na zavárané cherry rajčiny budeme potrebovať:
- 5 PL lyžíc oleja (preferujeme olivový olej)
- 100 ml vody
- 100 ml balzamika
- ½ PL soli
- 1-3 strúčiky cesnaku podľa chuti
- oregáno / tymián
Recept je uspôsobený na 1,5 kg cherry rajčín v surovom stave.
1. Ako prvý krok rajčiny dôkladne umyjeme a odstopkujeme. Odporúčame použiť domáce cherry rajčiny, pretože tie zo supermarketov, okrem vysokej ceny, neposkytujú ani dostatočnú kvalitu.
2. Rajčiny si rovnomerne rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom ich pečieme v priemere na 150 stupňoch Celzia približne 30 minút bez otvárania rúry. Týmto krokom chceme zabezpečiť to, aby rajčiny pustili šťavu.
3. Aromatiká sú neoddeliteľnou súčasťou akejkoľvek zaváraniny, vrátane zaváraných cherry rajčín. Využívame najlepšie čerstvé bylinky ako je oregáno či tymián, ktorý pripravíme jeho nasekaním na drobné kúsky (uvoľnia sa aromatické látky).
4. Do samostatného hrnca väčšieho objemu nalejeme vodu a balzamiko a privedieme do varu za neustáleho miešania. Po tom, čo táto zmes dosiahne bod varu oheň stiahneme a pridáme aromatiká, vrátane cesnaku. Ten môžeme pridať v pretlačenej či krájanej forme.
5. Po asi troch minútach varenia na stálom miernom ohni túto zmes scedíme a necháme vychladnúť v samostatnej nádobe.
6. Medzitým vyberieme rajčiny, ktoré naukladáme do sterilizovaných zaváraninových pohárov. Následne ich zalejeme pripravenou zmesou.
7. Zatiahneme viečka na zaváraninových pohároch a postavíme ich hore dnom, necháme vychladnúť.
Zavárané cherry rajčiny sú skvelou pochúťkou, ktorá sa hodí najmä do tradičných jedál talianskej kuchyne. Vychutnať si ich však môžeme aj s chlebom, využiť ich ako ingredienciu do nátierok. Dobrú chuť!