STARKL RECEPT: Korenistý tekvicový koláč
Len máloktoré druhy zeleniny dokážu byť také univerzálne, ako tekvica. Skúšali ste ju už na sladko? Pripravte si náš recept na korenistý tekvicový koláč, ktorý v sebe ukrýva všetky chute a farby jesene.
Ako pripraviť korenistý tekvicový koláč?
Tekvicový koláč patrí medzi najobľúbenejšie recepty z tekvice. Jeho príprava zaberie trochu času, no výsledok rozhodne stojí za to. Korenistú tekvicovú plnku v spojení s krehkým, maslovým cestom si zamiluje celá rodina.
Tip: Na jednoduchý tekvicový koláč môžete použiť rôzne druhy tekvíc z vašej záhrady. Fantasticky bude chutiť tak hokkaido, ako aj maslová alebo špagetová tekvica.
Ingrediencie
Na prípravu tekvicovej plnky budeme potrebovať:
- 450 g ošúpanej tekvice nakrájanej na 2 cm kúsky
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica melasy
- 80 g hnedého cukru
- 1 ČL mletej škorice + trocha navyše na servírovanie
- 1/2 ČL mletého muškátového orieška
- 1/2 ČL mletých klinčekov
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- 1/2 ČL nového korenia
- 400 ml smotany na šľahanie + šľahačka na servírovanie
- 3 stredne veľké vajcia + 1 žĺtok navyše
Na prípravu cesta budeme potrebovať:
- 225 g hladkej múky
- 35 g práškového cukru, preosiateho
- 125 g vychladeného masla, nakrájaného na kúsky
- 1 žĺtok
- 2 lyžice studenej vody
Prečítajte si aj: Tekvica na varenie vs. cuketa – aký je medzi nimi rozdiel?
Postup
Každý jednoduchý tekvicový koláč začína prípravou cesta. Postupujeme podľa nasledovných krokov:
- Múku s cukrom preosejeme do kuchynského robota alebo väčšej nádoby, v ktorej cesto vymiešame rukou. Pridáme maslo nakrájané na malé kúsky a zapracujeme ho do suchých ingrediencií tak, aby pripomínali jemnú strúhanku.
- Pridáme žĺtok a dve lyžice studenej vody. Miešame až kým sa cesto nespojí. Vypracujeme z neho hladkú guľu, zabalíme do plastovej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 30 minút.
Po príprave krehkého cesta pokračujeme plnkou:
- Nakrájanú tekvicu rozložíme na plech vystretý papierom na pečenie, pokvapkáme medom, potom prikryjeme alobalom. Pečieme 30 až 40 minút na 200 °C do mäkka. Upečenú tekvicu preložíme do mixéra a rozmixujeme do hladka. Tekvicové pyré odložíme bokom, aby úplne vychladlo.
- Okrúhlu tortovú formu alebo formu na koláč vytrieme trochou masla alebo oleja. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm. Formu vystelieme cestom, prebytočnú časť odrežeme a necháme chladiť ďalších 30 minút.
- Rúru znížime na 180 °C. Cesto vo forme pečieme asi 20 minút, alebo kým nebude suché a zlatisté.
- Melasu, cukor, koreniny a smotanu vložíme do hrnca a privedieme tesne pod bod varu. Následne hrniec odstavíme z plameňa. Vajcia a extra žĺtok vyšľaháme metličkou, pridáme ich k smotanovej zmesi a jemne premiešame, aby sa prísady spojili. Na záver pridáme tekvicové pyré.
- Plnku vylejeme na upečené cesto a pečieme ešte 30 minút alebo do stuhnutia. Vychladíme, ozdobíme šľahačkou, poprášime škoricou a podávame.
Nutričné hodnoty
Korenistý tekvicový koláč chutí rovnako fantasticky, ako iné sladké dezerty. Vďaka veľkému podielu tekvicového pyré však obsahuje aj cenné vitamíny a minerály, ktoré v našom jedálničku nesmú chýbať. Jedna porcia má nasledovné nutričné hodnoty:
- Energetická hodnota 1943 kj (464 cal)
- Bielkoviny 6.5 g
- Tuky 28.5 g
- Nasýtené mastné kyseliny 16.9 g
- Sacharidy 46.7 g
- Cukry 20.8 g
- Vláknina 1.8 g
- Soľ 39 mg
- Vápnik 60.9 mg
- Horčík 31.7 mg
- Draslík 262.6 mg
- Železo 2.3 mg
- Zinok 1 mg
- Fosfor 96.4 mg
- Vitamín A 1300 μg
- Vitamín C 7.9 mg
- Vitamín B3 2.2 mg
- Vitamín B9 106
- Vitamín B12 0.2 μg
- Vitamín D 0.5 μg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vitamín K 1.9 μg