STARKL recept: Chilli-cesnakový olej
Chilli-cesnakový olej je skvelým variantom bežných rastlinných olejov. Vyrábame ho pomocou hlavnej ingrediencie, a to olivového oleja, ktorý má inú farbu, konzistenciu a v neposlednom rade aj vôňu, v porovnaní so slnečnicovým či kokosovým olejom. Na prípravu chilli-cesnakového oleja budeme potrebovať extra panenský olivový olej, chilli papričky (v prášku či vo forme malej papričky) a očistené a pretlačné strúčiky cesnaku.
Princípom výroby tohto oleja je fúzia arómy a chutí vedľajších ingrediencií so samotným olivovým olejom. Postup začíname vhodným výberom ingrediencií. Ako sme už vyššie zmienili, ako olej volíme extra panenský olivový olej. Chilli odporúčame nasekať nadrobno, a preto volíme chilli papričky skôr, než chilli v práškovej forme. Chilli a cesnak nasekáme nadrobno, prípadne popučíme. Nasypeme ich na dno tmavej sklenenej fľaše a zalejeme mierne zahratým olejom - premiešame, prípadne riadne zatvorenú fľašu niekoľkokrát prevrátime. Takto pripravený olej necháme odstáť približne jeden týždeň pred prvým použitím.