Spravte si sladkokyslý ríbezľový sirup
Ríbezľový sirup je výborný spôsob ako spracovať hojnú úrodu ríbezlí. Nemusíme ho však využívať len na ochutenie obyčajnej vody. Kľudne ho môžeme zakomponovať aj do gastronómie ako polevu. Zaujímavým počinom môže byť aj ríbezľový sirup vo forme topingu na puding, či ako poleva na chutný cheesecake. V tomto článku vám predstavíme veľmi jednoduchý ríbezľový sirup, ktorý s prehľadom zvládne aj úplný začiatočník. Dobrú chuť!
Ingrediencie na ríbezľový sirup
- 1 kg ríbezlí
- 1 kg cukru
- 1 l vody
- 3 ČL želírovacieho cukru
- 1 PL kryštálového cukru
Postup
1. Ríbezle umyjeme v tečúcej vode, odstopkujeme. Následne takto očistené ríbezle vložíme do hrnca, pridáme vlažnú vodu a pomocou tyčového mixéra ich rozmixujeme.
2. Následne danú hmotu precedíme cez hustú látku. Ak disponujete odšťavovačom, môžeme ríbezle jednoducho odšťaviť a použiť len šťavu.
3. Následne vložíme všetky ingrediencie do hrnca, privedieme do varu. Ak sa počas varenia objaví pena, odstránime ju. Želírovacia látka nám pomôže sirup konzervovať.
4. Ako finálny krok pridáme kyselinu citrónovú a dôsledne premiešame.
5. Po odstavení z varu plníme sklenené fľaše, ktoré boli vopred vysterilizované.