Spoznajte aztécky brečtan
Brečtany sú vo všeobecnosti popínavé rastliny, ktoré sa zaraďujú do kategórie vždyzelených. Ich listy na sklonku jesene neopadávajú a aj počas silných mrazov udržujú zelenú farbu. Obľúbené sú ako popínavé girlandy v záhradách, ako prostriedok optického schovania neestetických múrov a plotov. Vďaka jednoduchej údržbe sú nenáročnými rastlinami, ktoré sú po zakorenení odolné voči mrazom a škodcom. Majitelia bytov však zúfať nemusia. Ak je brečtan umiestnený na vyhovujúcom mieste pre jeho rast a podmienky jeho rastu sú splnené, pestovať ho veselo môžeme aj na terasách, balkónoch dokonca aj v interiéroch.
Ako pestovať aztécky brečtan?
Aztécky brečtan sa líši od klasickej odrody (Hedera helix) predovšetkým vzhľadom, pričom špecifiká jeho pestovania sú zachované. Aztécky brečtan disponuje väčšími listami, ktoré sú vďaka tenšej štruktúre aj svetlejšie. Rovnako ako iné popínavé rastliny, aj tento brečtan má prísavky, ktoré mu umožňujú zachovanie polohy rastu.
Aztécky brečtan a jeho výsadba
Výsadbu začíname zvolením vhodného stanovišťa - polotienisté. Aztécky brečtan je druh brečtanu, ktorý je stálo-zelený a preto nepotrebuje pre svoje sfarbenie listov slnko ako pri farebných odrodách. Brečtan sadíme do substrátu s rašelinovým balom a po vyhĺbení jamy, približne 20 centimetrov, ho jemne prihrnieme zemou a polejeme. Na jeden meter sadíme 6-8 sadeníc, podľa pevnosti koreňov a ich rozloženia. Obdobie, počas ktorého sadíme aztécky brečtan, je od polovice apríla do júna, aby sme sa vyhli najväčším horúčavám, a aby sa korienky jednotlivých rastlín mohli rozrásť.
Výsadba na balkón
Aztécky brečtan je vhodnou voľbou ako aplikácia na balkón či lodžie. Musíme však myslieť na to, že brečtan aztécky je popínavá rastlina a potrebuje neustálu mechanickú podporu. Vhodnou voľbou je umiestnenie siete na povrch, kde chceme, aby brečtan rástol. Druhou zložkou pestovania brečtanu na balkóne je črepník. Črepník by mal byť čo najväčší, s dierami zo spodnej strany. Okrem substrátu vkladáme na samé dno kamienky do výšky 5 centimetrov, ktoré budú slúžiť ako drenáž a regulácia vody. Snažíme sa vyhnúť priamemu slnečnému žiareniu počas celého dňa a preto ho musíme umiestniť na jedno stále miesto, bez možnosti jeho zmeny.
Zalievanie a hnojenie
Impomea Batatas, alebo aztécky brečtan, je rastlinou s hlbokým koreňovým systémom. Ak je tento druh brečtanu zasadený do voľnej zeme, jeho korene získavajú vodu z podzemného systému a mnohokrát im bežný úhrn zrážok dopraje dostatok závlahy. V prípade horúcich letných dní brečtan polievame ku koreňom a výhradne skoro ráno, či v noci, aby sme zabránili spáleniu listov, a tým poškodenia rastliny. Brečtan pestovaný v črepníku zalievame schematicky, najlepšie večer či ráno.
Hnojenie aztéckeho brečtanu nie je potrebné. Ak sú splnené podmienky správneho stanovišťa a závlahy, bujný porast nenechá na seba dlho čakať. Ak však chceme jeho rast urýchliť, môžeme aplikovať dlhodobé hnojivá, vďaka ktorým sú živiny do pôdy presakované dlhšiu dobu. Ak nemáme možnosť pridania tohto druhu hnojiva, používame kvapalné hnojivo. Jeho použitie je jednoduché, rýchle, avšak rastlina musí byť dostatočne zaliatá pred jeho samotnou aplikáciou. Ďalej sa riadime všeobecnými pokynmi od výrobcu.
Aztécky brečtan a jeho rez
Rez aztéckeho brečtanu vykonávame pre reguláciu jeho výhonkov a najmä pre korekciu jeho rastu. Brečtan môže byť krásnym doplnkom do záhrad, avšak ak sa jeho starostlivosť zanedbá, bez správneho a pravidelného rezu môže napáchať nemalé škody. Rez brečtanu vykonávame začiatkom jari a priebežne počas celého roka tak, aby sme korigovali výhonky. Zmladzovací rez vykonávame po 2 rokoch a skracujeme ho na 1 meter s tým, že výhonky onedlho vyrašia zo základného dreva.
Zimná ochrana a ochrana pred škodcami
Zimná ochrana je v prípade brečtanov všeobecne takmer bezpredmetná. Ak je aztécky brečtan pestovaný v exteriéri, konkrétne v črepníku, jeho základovú stonku môžeme prikryť čečinou či jutovinou, rovnako ako brečtan vo voľnej pôde. Aztécky brečtan netrpí parazitmi a je pomerne odolný, nie len voči zime. Ak sa však objavia larvy, odstránime jednotlivé výhonky na ktorých sa nachádzajú, spálime ich a reagujeme daným postrekom.