Slivky – zdravé plody zo záhrady
Slivky patria k tradičným ovocným stromom, ktoré nám prinášajú chutné jesenné ovocie. Aj v prípade sliviek platí, že najlepšie chutia tie, ktoré dozrejú vo vašej záhrade. Pozrime sa teda na to, ako si poradiť s ich pestovaním, zberom a spracovaním.
Slivka – výsadba a pestovanie
Slivky obľubujú stredne ťažké, dobre priepustné a vlhké pôdy s pH nižším než 5. Stanovisko by malo byť teplé a chránené pred vetrom, ktorý by mohol ovocný strom poškodiť. Vhodná je juhozápadná až západná strana.
Pred sadením odstránime zo stromčeka odumreté časti a namočíme ho do vody na 2 až 4 hodiny. Ak sadíme na jar, vykonáme základný rez. Pri sadení na jeseň to nie je potrebné. Sadíme do dostatočne veľkej výsadbovej jamy. Stromček pripevníme k podpore, napríklad v podobe kola. Zalejeme 10 až 15 litrami vody.
Mladé stromčeky potrebujú dostatok vody, oplatí sa okolo nich rozsypať mulč, aby sme ľahšie udržali potrebnú vlhkosť. Slivky znesú krátkodobé mrazíky, na zimu je však lepšie obaliť kmeň jutovinou alebo inou ochranou. Stromček bude rodiť v 3. až 4. roku od výsadby.
Rez slivky
Rovnako ako iné kôstkoviny, aj slivky režeme skoro na jar a potom po zbere úrody. Na jar vykonáme mierne preriedenie konárov, ktoré vedie k omladeniu a lepšiemu presvetleniu koruny. Na jeseň strom výraznejšie presvetlíme, odstránime poškodené alebo zlomené konáre, kolmé výhonky a výhonky z kmeňa.
Hnojenie
Hnojenie je potrebné v marci prvého a druhého roku. Na jar je vhodné použiť hnojivo na podporu rastu koreňového systému, prípadne dobre vyzretý hnoj. Ovocné stromy môžeme zalievať aj prírodným hnojivom, napríklad vodou so slepačím trusom.
Štiepenie slivky
Štiepenie alebo vrúbľovanie je dobrý spôsob, ako dosiahnuť kvalitnú úrodu a ochrániť slivky pred škodcami a chorobami. Pestovateľ môže spojiť odrezok (vrúbeľ) z ušľachtilého stromu na podpník alebo konár iného ovocného stromčeka. Slivky môžeme štiepiť vtedy, ak chceme, aby na jednom mieste rástlo viacero odrôd, alebo ak chceme oživiť poškodené časti stromu.
Čerstvé slivky – zber a spracovanie
Zrelé plody sliviek majú modrú až modrofialovú farbu. Pod šupkou sa nachádza zelenkavá dužina. Zvyčajne je sladká, no niektoré odrody sa pestujú pre ich kyslejšiu a trpkejšiu chuť. Uprostred slivky nájdeme menšiu kôstku. Slivka patrí medzi obľúbené ovocie, pretože skvele chutí priamo zo stromu, ale aj v koláčoch, džemoch, sušená či destilovaná.
Kedy zbierať slivky
Slivky zbierame od augusta do septembra, no nie všetky naraz. Často dozrievajú postupne, a tak ich treba postupne aj oberať. Čas zberu sa bude líšiť aj podľa toho, či ich chcete jesť čerstvé, alebo ďalej spracovať. Čím zrelšie plody sú, tým chutia sladšie a plnšie. Netreba ale čakať príliš dlho. Prezreté slivky sa ľahko poškodia a rýchlo začínajú hniť.
Skladovanie čerstvých sliviek
Ak niektoré vaše slivky spadli zo stromu tvrdé a nezrelé, uložte ich na niekoľko dní do papierového vrecka pri izbovej teplote. To pomáha koncentrovať etylénový plyn v blízkosti sliviek, vďaka ktorému dozrievajú rýchlejšie. Akonáhle slivky dozrejú, uložte ich do chladničky a zjedzte do 3 až 5 dní.
Slivkový koláč
Počas sezóny sliviek nesmú v kuchyni chýbať slivkové gule, kysnuté slivkové koláče či nadýchané slivkové koláče s tvarohom. Slivky koláčom dodajú šťavnatosť a kyslosť, ktorú výborne doplní škorica, hnedý cukor či mak. Nezabúdajte, že čerstvé slivky ukladáme na koláč vždy šupkou dole.
Slivkový lekvár
Slivkový levár presne ako od babičky vyžaduje len dve ingrediencie – čerstvé slivky a cukor. Slivky môžeme pred varením pomlieť, následne prenesieme do veľkého hrnca a počas varenia primiešavame cukor. Na 1 kilo sliviek budeme potrebovať asi 40 g cukru. Za stáleho miešania varíme, až kým lekvár dobre nezhustne.
Sušené slivky
Sušené slivky sú dobre známy liek na tráviace ťažkosti. Výborne chutia v miske s ovsenými vločkami a orechmi. Očistené a rozpolené slivky sušíme v sušičke na ovocie alebo v rúre. Ukladáme ich tak, aby sa neprekrývali. Každá rúra aj slivky sú iné, preto ťažko určiť ideálnu teplotu. Najprv sušíme 8 hodín pri teplote 50 až 55 °C, ďalších 8 hodín zvýšime na 65 °C. Ak slivky stále nie sú úplne presušené, opakujeme 8 hodín na 50 až 55 °C.
Ovocná koža zo sliviek
Ovocná koža zo sliviek je ďalší spôsob, ako ovocie chutne vysušiť. Slivky stačí rozmixovať ponorným mixérom na ovocnú dreň a dochutiť škoricou alebo iným korením. Spojiť môžeme viaceré druhy ovocia. Hmotu vylejeme na plech pokrytý papierom na pečenie a sušíme pri teplote 50 °C, pri otvorených dvierkach. Tenkú vrstvu ovocnej kože nakrájame na pásiky a zrolujeme do chutných „slimákov”.
Benefity pre zdravie
Slivky sú bohaté na množstvo vitamínov a minerálov, vrátane vápnika, ktorý zaisťuje normálne zrážanie krvi. Dodávajú tiež draslík a vitamín C a sú bohaté na ochranné polyfenoly, ktoré sú spojené so zdravím srdca a prevenciou kardiovaskulárnych ochorení.
Slivky sú nabité rastlinnými zlúčeninami, ktoré majú antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že pomáhajú predchádzať reakcii kyslíka s inými chemikáliami a poškodzovaniu buniek a tkanív. Sú obzvlášť bohaté na antokyány, zlúčeniny zodpovedné za tmavú farbu slivky.
Ochranné zlúčeniny v slivkách majú protizápalové vlastnosti a môžu pomôcť predchádzať chorobám vrátane rakoviny, cukrovky a obezity. Slivky sú obzvlášť bohaté na polyfenol nazývaný kyselina chlorogénová, zlúčenina, ktorá sa nachádza aj v káve. Tá pomáha vyrovnať hladinu cukru v krvi a reguluje chuť do jedla.
Slivky sú výborným zdrojom vlákniny a spolu so zložkami sorbitol a izatín pomáhajú pri regulácii tráviaceho systému. Najmä sušené slivky sa tradične používajú pri zažívacích ťažkostiach, najmä pri zápche.
Slivky sú dobrým spoločníkom aj na posilnenie imunity, najmä vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Tento vitamín podporuje odolnosť organizmu voči infekciám a zápalom. Slivky tiež obsahujú vitamín A a betakarotén, ktoré sú prospešné pri udržiavaní zdravého zraku.
Množstvo antioxidantov je cenné nielen pri zdraví, ale aj kráse pokožky. Vitamín C a ďalšie antioxidanty v slivkách pomáhajú ku krásnej, žiarivej a napnutej pleti. Ich konzumácia môže pomáhať v boji proti vzniku tmavých pigmentových škvŕn. Výťažky zo sliviek sa používajú aj v rôznych výrobkoch na starostlivosť o pleť.
Výživové údaje
Jedna stredne veľká slivka (80 g) obsahuje 29 kcal / 124 kJ, 0,5 g bielkovín, 0,1 g tuku, 7,0 g uhľohydrátov, 1,7 g vlákniny a 192 mg draslíka. Obsahujú organické kyseliny, triesloviny, dusikaté látky, vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, meď, zinok, horčík, vápnik, sodík, fosfor a železo.