Recept: Nashi koláč s mascarpone a mandľami
Hoci zvonku nashi vyzerá ako zelené jablko, vo vnútri sa ukrýva šťavnatá hruška. Krájané, šúpané, chladené aj varené – hrušky nashi vyniknú v každom recepte. Výnimkou nie je ani chutný koláč s mascarpone a mandľami, ktorý si dnes pripravíme.
Viete, čo je nashi hruška?
Šťavnatý poklad Ázie, ktorý tvarom a veľkosťou pripomína plody jablka. Hruška nashi sa rýchlo stáva obľúbeným ovocím aj u nás. Má mimoriadne šťavnatú a chrumkavú dužinu s príjemnou arómou, chuťou pripomína hrušku, ananás a med. Používa sa ako sladká prísada do mnohých jedál ázijskej kuchyne.
Nashi hrušky rastú na stromoch Pyrus pyrifolia. Kvety týchto stromov sú vo východnej Ázii tradične obľúbeným symbolom skorej jari a bežne sa vyskytujú vo vidieckych záhradách. Drevina je bujného vzrastu, odolná voči mrazom aj škodcom. Má rovnaké nároky na pestovanie ako iné druhy hrušiek.
Plody nashi sa zvyčajne nepečú v koláčoch ani sa z nich nerobia džemy, pretože majú vysoký obsah vody a chrumkavú, zrnitú štruktúru, ktorá sa veľmi líši od európskych odrôd. Nenechajte sa však odradiť tým, že sa z tohto ovocia nepripravujú tradičné dezerty. Recept na chutný nashi koláč s mascarpone stojí za vyskúšanie.
Nashi koláč s mascarpone a mandľami
Jeseň tradične patrí jablkám a klasickým jablkovým koláčom, no ak chcete tento rok vyskúšať niečo nové, stavte na koláč s nashi. Krémové mascarpone a horkasté mandle perfektne doplnia sladkú, až kvetinovú chuť týchto hrušiek. Recept nie je vôbec náročný a ak zvládnete prípravu krehkého cesta, zvyšok vám určite pôjde od ruky.
Ingrediencie
Na prípravu cesta budeme potrebovať:
- 150 g hladkej múky
- 120 g studeného masla nakrájaného na kúsky
- 5-6 lyžíc ľadovej vody
- štipka soli
- štipka práškového cukru
Náplň koláča pripravíme z:
- 90 g kryštálového cukru
- 250 g mascarpone
- 2 vajíčka
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 vanilkový struk (alebo 1 čl vanilkového extraktu)
- 3 zrelé hrušky nashi
- 50 g mandlí (nasekané alebo plátky)
Postup prípravy
Pečenie začneme prípravou krehkého cesta. V miske rukami rozrobíme maslo s múkou tak, aby vznikli „lupienky” podobné ovseným vločkám. Pridáme soľ s cukrom a jemne zapracujeme. Do suchého cesta začneme po lyžiciach prilievať studenú vodu. Mala by byť naozaj čo najľadovejšia, aby sa maslo nezačalo rozpúšťať.
Hladké a lesklé cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odležať aspoň na 1 hodinu. Odležané cesto rozvaľkáme a uložíme do okrúhlej formy na tortu alebo koláč. Aby sa cesto neprilepilo, formu najskôr potrieme rozpusteným maslom a posypeme troškou múky.
Dbáme na to, aby sme cesto zatlačili až ku okrajom a aby malo jednotnú hrúbku po všetkých stranách formy. Prečnievajúce okraje odrežeme a zatlačíme k okraju formy, aby sa pri pečení nezačali odlepovať. Dno cesta prepichneme na pár miestach vidličkou. Predpečieme v rúre na 190 °C asi 20 až 25 minút.
Ešte kým je cesto v rúre, môžeme sa pustiť doprípravy náplne. Cukor, mascarpone, vajíčka, vanilku a múku vymiešame dohladka. Hrušky nashi olúpeme, rozpolíme a zbavíme jadrovníka. Ovocie nakrájame na plátky. Krém vlejeme na predpečený koláč, navrch poukladáme hrušky a všetko posypeme mandľami. Pečieme na 180 °C po dobu 35-40 minút.
Hotový koláč necháme vychladnúť a dobre vytuhnúť v chladničke. Ideálne je nechať ho odležať cez noc, no postačia aj 2-3 hodiny. Vychutnať si ho môžete len tak, so šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny. O luxusný dezert máte v každom prípade postarané.