Recept na výborný hroznový džem
Hoci varenie ovocia s cukrom nie je žiadna veda, mnohí recept na hroznový džem ešte nevyskúšali. Nepatrí medzi typické zaváraniny, no ak ho doma vyskúšate, ľahko si vyrobíte chutný džem do koláčov alebo na vianočku.
Hrozno ako prírodný liek
Hrozno je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov. 100 g tohto ovocia obsahuje iba 67 kcal. Telu dodá potrebnú dávku vitamínu C, B vitamínov, draslíka, sodíka i antioxidantu známeho ako resveratrol. Ten má protizápalové účinky, znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, chráni cievy a posilňuje imunitu.
Zrelé hrozno je výborná náhrada za sladkosti a i keď obsahuje vyššie množstvo cukru než niektoré iné druhy ovocia, rozhodne by ste sa mu nemali vyhýbať. Hroznový cukor, teda glukóza, je rýchli a dostupný zdroj energie. Pomôže vám v boji proti únave, vyčerpaniu a aj vo chvíľach, keď sa potrebujete sústrediť.
Urýchľuje zotavenie organizmu vyčerpaného športom, prácou aj chorobou. Na rozdiel od iných cukrov ale nezaťažuje trávenie. Ovocné kyseliny obsiahnuté v hrozne podporujú trávenie a pomáhajú pri prekyslení žalúdka. Črevám zároveň pomôžu vyplaviť škodlivé látky z tela.
Červené a modré hrozno podporuje krvný obeh a chráni cievy, preto je výbornou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení. Obsahuje viac antioxidantov, najmä kvercetínu, katechínu a resveratrolu. Zelené, žlté a biele odrody pôsobia priaznivo na žalúdok, pečeň, obličky a pokožku. V porovnaní s tým červeným obsahuje menej cukru, zvyčajne má kyslejšiu chuť.
Bobule hrozna sú sladké aj výživné. Najlepšie pritom chutia tie, ktoré si sami vypestujete. Pestovanie hrozna nie je náročné, zvládnete to v slnečnej záhrade a dokonca aj na balkóne. Medzi najobľúbenejšie viniče pestované u nás patria napríklad odrody Onyx, Teréz a Eszter.
Hrozno sa používa na výrobu čerstvých džúsov, sirupov a samozrejme aj domáceho vína. Skúsili ste si však niekedy pripraviť domáci hroznový džem? Ak už neviete, čo s tohtoročnou úrodou, vyskúšajte tento chutný recept. Použiť naň môžete červené i biele hrozno, prípadne kombinácie oboch druhov. Ideálne je hrozno s čo najmenším množstvom jadierok.
Čo potrebujeme na prípravu hroznového džemu
Na prípravu domáceho hroznového džemu budeme potrebovať:
- 5 kg modrého hrozna,
- 2 kg kryštálového cukru,
- 500 g želírovacieho cukru.
Potrebné množstvo cukru sa môže líšiť v závislosti od toho, aké kyslé hrozno máte. Príjemnú chuť v džeme urobí aj balíček vanilkového cukru, citrónová šťava alebo troška škorice. Experimentovať môžete s rôznymi koreninami.
Okrem základných ingrediencií budete potrebovať aj jemné sitko, varešku a väčší hrniec, v ktorom džem uvaríte. V postupe prípravy sme využili aj kuchynský mixér, rozhodne ale nie je nevyhnutný. Použiť môžete aj ten ponorný, prípadne hrozno roztlačiť ručne. Takýto postup bude oveľa prácnejší, no ľahšie tak predídete rozmixovaniu zrniečok.
Postup prípravy
Strapce na pár minút namočíme do vody, aby sa z nich uvoľnili nečistoty. Necháme odkvapkať a oberieme bobule oberieme zo strapcov. Ak nájdeme nejakú nahnitú, odstránime ju. Prasknuté a roztlačené bobuľky nie sú žiadny problém, práve naopak.
Bobule vložíme do mixéra a krátko rozmixujeme, aby sme uvoľnili dužinu. Postačí 10 až 20 sekúnd, mixujeme len toľko, aby sme nerozdrvili všetky jadierka. Zmes nalejeme do väčšieho hrnca a varíme na miernom ohni 15 až 20 minút.
Rozvarené hrozno necháme mierne vychladnúť a dôkladne prepasírujeme cez sitko. Výsledkom bude hustejšia hroznová šťava. Tú opäť privedieme do varu, prisypeme cukor a varíme zhruba 1 až 1,5 hodiny. Občas premiešame a dávame pozor, aby džem nevykypel.
Šťava časom zhustne a zredukuje sa asi na 2/3 pôvodného objemu. V tomto bode prisypeme želírovací cukor a povaríme ešte 5 minút.
Hotový džem plníme ešte za horúca do zaváraninových pohárov. Tie postavíme hore dnom, aby sa džem zasterilizoval.
Hroznový džem bez cukru
Domáci hroznový džem si môžete pripraviť aj bez cukru. Potrebovať budete prírodné zahusťovadlo s názvom agar, ktorý dostať kúpiť ako prášok v obchodoch so zdravou výživou.
Prepasírované hrozno stačí variť asi 10 minút, prisypať prášok agar a ešte 3-4 minúty povaríme. Malú lyžičku džemu môžeme nechať vychladnúť, aby sme otestovali jeho hustotu pri izbovej teplote. Podľa potreby pridáme viac agaru, alebo rovno plníme do pohárov ako klasický džem.
Skladovanie a konzumácia
Hotový hroznový džem necháme vychladnúť a skladujeme v komore rovnako, ako všetky ostatné zaváraniny. Nezabudnite poháre označiť názvom a dátumom výroby. Džemy najdlhšie vydržia v chladnom a tmavom prostredí, ideálne pri teplote medzi 5 až 10 °C.
Džem by ste mali spotrebovať do jedného roka. V prípade, že ste na jeho výrobu použili mimoriadne prezreté hrozno, odporúča sa skonzumovať ho do niekoľkých mesiacov. Ak sa náhodou v zaváranine objaví pleseň, tak ju už nejedzte.
Výborne chutí s čerstvým pečivom a maslom na raňajky, použiť ho môžete na naplnenie palaciniek, spestrenie chuti rôznych koláčov a zákuskov. Skvelo sa tiež hodí ako príloha k pečenému mäsu.
Zvyšky hrozna nevyhadzujte
Šupky, stonky a jadierka, ktoré vám po spracovaní hrozna zostanú, nemusíte vyhodiť. Obsahujú totiž veľa výživných látok, ktoré ocení vaša záhrada. Použite tento organický materiál ako efektívne a šetrné prírodné hnojivo. Dokonca ho môžete aj vysušiť, zomlieť na jemný prášok a pridať do smoothies. Z hrozna a jeho vitamínov tak vyťažíte maximum pre svoje zdravie.