Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Praktické rady na skladovanie cesnaku

Naše staré mamy poznali niečo, čo môžeme nazvať ako klasické skladovanie. Tzn. vysušenie, zviazanie a uskladnenie na suchom chladnom mieste. Tak ako aj nasušené bylinky vo vrecúškach, ktoré viseli hneď vedľa. Dnes už také suché a chladné miesta doma veľmi nemáme. Cesnak si naši predkovia veľmi vážili a vedeli ho použiť na mnoho spôsobov.

 

Dnes často uskladňujeme cesnak napríklad

Do zaváraninového pohára nasypeme asi 1 cm soli a na soľ naukladáme strúčky cesnaku. To znamená, hlavičku cesnaku rozoberieme a strúčiky, ešte v šupke naukladáme na soľ. Vydrží v špajze aj pol roka.

 

Iným spôsobom uskladnenia je nastrúhaný cesnak zmiešaný v pomere 2:1 so soľou. Vydrží v hladničke asi rok. Je to veľmi slané na natretie hrianky, ale na ochutenie jedál vhodné.

 

Super spôsobom je aj skladovanie cesnaku v oleji. Obielené strúčky cesnaku naložené v olivovom oleji dokážu tiež príjemne ochutiť jedlo. Olej nepustí k cesnaku vzduch a preto sa cesnak nepokazí.

 

Rovnako aj obielené strúčky cesnaku v octe. Môžeme pridať aj biele korenie. Na stole to bude vyzerať krásne a tiež je to zaujímavá možnosť, ako spracovať cesnak a dodať nášmu jedlu šmrnc.

 

Prečo by sme vlastne mali konzumovať cesnak?

Cesnak obsahuje dve základné zlúčeniny. Jednou je aminokyselina s názvom alicín a druhou enzým na báze bielkoviny zvaný alináza. Alicín je prchavá látka. Prežíva len niekoľko hodín, ale je to naozaj silné prírodné antibiotikum. Má aj antivírusové účinky. Okrem základných zlúčenín obsahuje aj prírodné cukry, minerály ako je meď, železo, zinok, vápnik, mangán, hliník či selén.

 

Pre tieto látky je cesnak skutočne veľmi liečivý. Vnútri tela pracuje tak, že podporuje schopnosť bielych krviniek bojovať s infekciami. Ak chceme využiť liečivé účinky cesnaku, musíme ho správne užívať. Surový. Môže byť nakrájaný alebo rozdrvený, v mede alebo tvarohu… Každému, ako chutí. Varením sa účinné látky strácajú.  Je dôležité naučiť sa rozoznávať starý cesnak od mladého. Starý cesnak nie je tak silný a nemá take silné účinky. Dobrý a silný cesnak má zelený pruh v strede. No a samozrejme, najlepší je bio alebo domáci cesnak.

 

Bakteriálne infekcie – cesnak, prírodné antibiotikum, dokáže zabíjať baktérie. Zároveň chráni telo pred jedmi, ktoré spôsobujú infekciu v organizme. Bolo taktiež potvrdené, že má rovnaké účinky ako penicillin. Zaujímavé je, že aj krv ľudí, ktorí pravidelne konzumujú cesnak môže zabiť baktérie. Pri vírusových infekciách - nachladnutí, alebo iných infekciách je cesnak naozaj veľkým pomocníkom. Rovnako dokáže liečiť kašeľ a podráždené hrdlo, uľaví od bolesti a podráždenia.

 

Prečítajte si ďalšie overené rady na našom blogu