Poznáte tieto ovocné druhy mäty?
V lete osvieži a v zime zahreje, čím nám poslúži ako verný spoločník počas celého roka. Reč je o mäte, ktorú môžeme využiť v osviežujúcich chladených drinkoch, aj pri príprave teplého čaju. Patrí medzi najobľúbenejšie bylinky v záhrade. Okrem výraznej chuti disponuje mäta liečivými vlastnosťami, ktoré blahodarne pôsobia na naše zdravie. Je využiteľná pri žalúdočných problémoch, či pri chrípke a nachladnutí. Jej inhalovanie je účinné pri zápaloch dýchacích ciest. Vďaka mentolu, ktorý rastlina obsahuje, má upokojujúce a antiseptické účinky. Môžeme ju využiť aj pri problémoch s migrénou, kŕčmi, či nevoľnosťou počas cestovania. Mäta ma široké využitie v kuchyni. V prvom rade musíme spomenúť osviežujúci nápoj mojito. Využitie nájde pri pečení múčnikov, no aj pri grilovaní mäsa a rýb. Môžeme ňou ochutiť rôzne omáčky, ryžu, šaláty, kde vďaka svojej aromatickosti dodá jedlám špecifickú chuť.
Ako sa mäta pestuje?
Mäta je vďačnou rastlinou a nie je náročná na pestovanie, či zber. Pri výsadbe mäty sa odporúča použiť sadeničky, ktoré si môžeme zakúpiť alebo si ich ľahko vytvoríme z odrezkov. Stačí, ak ich necháme zakoreniť vo vode a následne vysadíme. Najvhodnejšie obdobie výsadby je jar, konkrétne marec a apríl. Odporúča sa vybrať miesto, kde je dostatok svetla a vlhká pôda. Naopak, škodí jej chlad a príliš veľké sucho. Netreba preto zabúdať na pravidelnú zálievku. Obdobie kvitnutia je v prípade mäty jún až september. Odporúča sa rastlinu pravidelne zastrihávať pri presiahnutí 40 centimetrov, čím sa zaistí výraznejšia aróma. Mäta je trvácna rastlina a je možné ju pestovať až 5 rokov. Pestovaním mäty v blízkosti žihľavy zabezpečíte, že bude produkovať viac éterických olejov. Naopak, nevyhovuje jej blízkosť harmančeka.
Druhy mäty
V súčasnosti môžeme rozlíšiť približne 15 druhov mäty, ktoré sa však od seba líšia tvarom, sfarbením listov a predovšetkým charakteristickou vôňou. Medzi najznámejšie druhy v našich končinách patrí mäta vodná, kučeravá a mäta prieporná. Práve posledná spomenutá je najviac rozšírená. Keďže mäta patrí k obľúbeným bylinkám, je prirodzené, že došlo k rôznym šľachteniam. Boli vyšľachtené rôzne mätové druhy voňajúce po citrónoch, mandarínkach, zázvore, či dokonca čokoláde. Ak ste o nich doteraz nepočuli, tak vám ich v krátkosti priblížime.
Najznámejšími druhmi sú citrónová, pomarančová a jahodová mäta. Majú typickú arómu po ovocí, podľa ktorého sú nazvané. Využívajú sa zvyčajne v miešaných nápojoch a čajoch. Zaujímavými sú aj rôzne mätové druhy s vôňou jabĺk, hrušiek, mandarínok, ananásu, či banánov. Môžeme ich zakomponovať do ovocných šalátov, kokteilov a rôznych dezertov. Zázvorová mäta vyznačujúca sa osviežujúcou chuťou dokáže v kombinácií s obyčajným jogurtom vylepšiť ovocné šaláty.
Recept na ovocný šalát s mätovým dresingom
Ovocné druhy mäty sa využívajú ako dochucovadlo k rôznym šalátom. Nenáročný ovocný šalát dokáže skvelo osviežiť počas horúcich letných dní. Na prípravu potrebujeme 2 banány, zelené hrozno, 200 gramov jahôd, 3 kusy mandarínok, 3 plátky ananásu, deciliter vody, 1 polievkovú lyžicu trstinového cukru, šťavu z citróna a zopár lístkov jahodovej mäty.
Najskôr si pripravíme mätový dresing. Mätu nasekáme, pridáme vodu a cukor a necháme odstáť. Ovocie si nakrájame na ľubovoľné tvary. Následne ho polejeme dresingom a pokvapkáme šťavou z citróna. Dobrú chuť!