Orechy by vo vašej strave ani záhrade rozhodne chýbať nemali
Orechy sú skvelou potravinou obohacujúcou náš jedálniček. Vysoký podiel bielkovín, sacharidov, ale aj vápnik, fosfor, selén či zinok, železo a vitamíny A, B,C,E,K. V bežnej reči môžeme hovoriť o pozitívnych účinkoch najmä z pohľadu zabezpečenia obranyschopnosti, správnej funkcie žalúdočných funkcií nehovoriac o tom, že orechy sú skvelou ingredienciou viacerých chutných koláčov. Cena plodov orecha ide s každým rokom hore, nehovoriac o ich kvalite. Najlepšou voľbou je výsadba vlastného orecha, avšak nie len toho vlašského. Zo záhradkárskeho pohľadu vidíme v orechu veľký, mohutný strom s pravidelným rozkonárením, ktorý poskytuje tieň a ochladzuje zvyšok záhrady od prílišného tepla.
Ako vplývajú orechy na naše zdravie?
Pravidelná konzumácia orechov vo všeobecnosti prispieva k všeobecnej pevnej obranyschopnosti. Pacienti ktorých problém sa týka stolice zaznamenali enormné zlepšenie vplyvom konzumácie týchto orechov. Orechy okrem iného normalizujú krvný tlak, regulujú výšku cholesterolu či bránia telesné bunky pred voľnými radikálmi. Súčasťou chemického zloženia sú látky ako vápnik, zinok či fosfor, ktoré prispievajú k dostatočnej kvalite kostí, a preto podporujú zlepšenie priebehu ochorení ako napríklad osteoporóza či artróza.
Počas konzumácie orechov sa môžeme stretnúť aj so značným obsahom tuku, avšak hovoríme o tukoch pozitívnych pre naše zdravie. Nemusíte sa báť priberania. Viac ako tuku vám orechy dodajú vyššie spomenuté pozitívne látky, ktoré prispievajú k normálnej funkcií ľudského organizmu.
Aké druhy orechov poznáme?
Rôzne druhy orechov ponúkajú rôzne druhy podporných látok. Rovnako si môžeme podľa niektorých charakteristík vybrať strom, ktorý sa dokonale hodí do zátišia našej záhrady tak, aby sme z neho mali aj reálny osoh, a nie len ten estetický.
Vlašský orech: Najrozšírenejší druh orecha v našich končinách a rovnako aj najpoužívanejšia surovina. Vlašský orech je strom veľkého vzrastu s pomerne rýchlym tempom rastu. Špecifikom tohto stromu je to, že jeho listy môžu byť za niektorých podmienok jedovaté a prakticky sa pod samotným stromom neurodia žiadne iné plodiny či kvety. Tento strom je preto vhodný do otvorených priestranstiev tak, aby dokázal rozvíjať svoju korunu. Najčastejšie sa tento druh orechov konzumuje v surovej forme a je neoddeliteľnou súčasťou viacerých výborných jedál.
Lieskový orech: Pekné sfarbenie listov a perfektná chuť urodených plodov. Aj takto by sme mohli charakterizovať ker, respektíve strom, ktorého sa nachádza v záhradách čoraz menej. Na rozdiel od vlašského orecha je lieskový orech vhodný aj do menšej záhrady. Môžete ho využiť ako estetický prvok, pretože začiatkom jesene má zaujímavé sfarbenie jednotlivých listov. Taktiež ho môžeme vysadiť aj ako solitér, kedy sa koruna krásne rozvinie. Všeobecne môžeme povedať, že lieska je na starostlivosť omnoho náročnejšia než vlašský orech a vyžaduje pravidelné ošetrovanie, vrátane hnojenia.
Pistácie: Mnohí z nás ich poznáme ako sviatočnú potravinu, ktorej chuť sa nepodobá žiadnému z orechov. Pistácie z praktického hľadiska kupujeme výhradne v hypermarketoch, ktoré ponúkajú dovezené pistácie z rôznych krajín. Ich pestovanie v našom podnebnom pásme nie je vhodné, avšak nie je nemožné. Najväčší problém však predstavujú mrazy, ktoré v posledných rokoch skutočne kolíšu, a teda nie je možné teoreticky predpovedať aký charakter bude niesť ďalšia zima. Okrem pozitívnych vlastností je nutné dávať si pozor na pistácie s plesňou, ktorá je pre telo nebezpečná a vzniká pri prevoze do jednotlivých obchodov. V týchto prípadoch danú situáciu nevykompenzuje ani vysoké množstvo medi, železa či selénu, ktoré sa v týchto orechoch nachádzajú.
Arašidy: Zdroj kvalitných bielkovín a vitamínov B, E, nazývaných taktiež ako búrske oriešky. Ich využitie nachádzame najmä v chutných musli, orechových tyčinkách, ale perfektné sú ako príloha k viacerým druhom mäsa. Najčastejšie ich konzumujeme v nepraženom stave tak, aby vynikla ich špecifická chuť.
Para orechy: Orechy pochádzajúce z tropických oblastí Amazonskej rieky a preto nie je vhodným stromom do nášho podnebia. Je veľmi ťažké udržať charakter tropického a vlhkého prostredia ktoré si tento strom dožaduje. Para orech začína rodiť až približne po 10-20 rokoch svojho života. Práve tento fakt je dôvodom ich vysokej ceny. Plody sa využívajú v rôznom stave, rovnako ako aj vo forme lisovaného oleja.
Kedy nie je vhodné konzumovať orechy?
Tehotné ženy by mali prekonzultovať konzumáciu orechov so svojim ošetrujúcim lekárom. Hoci by dané prvky nemali uškodiť, môže telo pacientky nadobudnúť nerovnováhu z pohľadu istého prvku a následné komplikácie.
Z dôvodu pomerne vysokého obsahu tukov by nemali byť zaradené do diétnej stravy či u ľudí trpiacich obezitou. Stanoviť by si mali približný objem orechov, ktoré je možné skonzumovať bez toho, aby sa to odrazilo na náraste váhy.
Výstraha platí aj pre rodičov detí do 3 rokov, kedy problém vidíme v konzumácií, keďže orechy sú pomerne tvrdé suroviny s ktorými je možné dôjsť k uduseniu. Rovnako môže vzniknúť nečakaná alergická reakcia, ktorá si vyžaduje pozorovanie u lekára.