Oberačková sezóna: Prečítajte si viac o zbere a spracovaní ovocia
August a september sú typické zberom ovocia akým sú jablká a hrušky. Kedy a ako ich zbierať a spracovávať si povieme o pár riadkov nižšie.
Kedy ich zbierať
Všeobecne platí, že nie je dobré zbierať jablká a hrušky príliš skoro. Ich plody potrebujú dostatok slnka, aby dostali plnú chuť. Ak by boli jablká zozbierané príliš skoro, mohli by postrádať sladkosť a chuť. Hrušky by nemali byť na stromoch ponechané príliš dlho, pretože tak nebudú chutiť šťavnato. Namiesto toho budú skôr múčne.
Predtým ako začneme zber jabĺk a zber hrušiek stanovíme si presný termín zberu. Zároveň si premyslíme ako jablká a hrušky uskladníme, aby nám vydržali čo najdlhšie.
Skúšky správnosti
Jablká a hrušky by mali byť zbierané v čase, keď majú ich jadrá tmavšiu farbu. Najlepší spôsob, ako kontrolovať farbu jadier, je rozkrojiť ovocie, ktoré spadlo na zem. Tento tip je užitočný najmä u hrušiek. Skúsení pestovatelia poznajú zrelosť aj podľa farby šupky.
Jablká a hrušky, ktoré chceme uskladniť, zbierame v dobe vrcholu zberovej zrelosti. Tú rozpoznáme tzv. skúškou stopky tak, že pootočíme plodom o 90 stupňov. Ak sa plod ľahko oddelí od konára, je hruška alebo jablko zrelé a my môžeme začať so zberom. Ak zostáva stopka pevne pripojená k stromu, mali by sme so zberom ešte trochu počkať.
Ako ovocie skladovať?
Jablká a hrušky dozrievajú postupne. Treba ich oberať denne a trháme ich spolu so stopkou. Ak plánujeme ovocie skladovať, netrháme ho za horúceho slnečného dňa, pretože potom budú jablká a hrušky príliš teplé. Mali by sme tiež upustiť od zberu v mokrých dňoch, pretože mokré ovocie sa veľmi rýchlo kazí. Okamžite po roztriedení prenesieme ovocie na suché a dobre vetrané miesto. Tam plody rozložíme vedľa seba, kým nevyschnú.
Na zimné skladovanie jabĺk a hrušiek je najideálnejšia zapustená pivnica. Takáto stavba pod povrchom terénu zaručí ovociu stabilnú teplotu a relatívne vysokú vzdušnú vlhkosť. Odrody jabĺk najvhodnejšie na zimné skladovanie sú Gala, Šampion, Prima a Matkino. Z hrušiek sú to odrody Lucasova, Bohemica, Dicolor a Erika.
Spracovanie ovocia nevhodného na zimné skladovanie
Takéto spracovanie ovocia má rôzne podoby. Môžeme z neho pripraviť chutný koláč alebo kompót. Výborné sú aj sušené jablká. Tie sa nám zídu aj na vianočný stôl. Rozšírené je tiež pálenie ovocia. Dôležitá pri ňom je príprava kvalitného kvasu. Iba z takého môžeme vypáliť dobrý ovocný destilát. Ďalším vhodným spracovaním ovocia je lahodné smoothie.