Mrazená pochúťka: Spravte si domácu jahodovú dreň
Jahodová dreň je zdravá dobrota, ktorú si z nadbytočnej produkcie jahôd môžeme ľahko vyrobiť aj doma. Zachránime tým plody, ktoré by sme inak nestačili spotrebovať a mohli by sa ľahko pokaziť.
Pestovanie jahôd
Pestovanie jahôd už nie je žiadna veda. Jeden zo spôsobov pestovania je použiť okolo jahôd netkanú textilnú tkaninu. Prepúšťa závlahovú aj dažďovú vodu. Pri tomto spôsobe pestovania jahôd je dôležitá dôkladná príprava pôdy. Keď ju prikryjeme fóliou, už sa k nej nedostaneme. Výhodou je, že nemusíme trhať burinu a plody sú pri zbieraní čisté. Takisto aj zálievka vydrží v pôde dlhšie.
Na pripravený záhon natiahneme textíliu tak, aby sa asi 10 cm na okrajoch prekrývala. Tu ju spojíme ohnutými drôtmi do tvaru písmena U. Do textílie vyrežeme nožom písmeno X a do otvoru vysadíme sadenicu tak, aby bolo srdiečko voľné. Rastlinku zalejeme vodou. Aj pri zálievke dávame pozor na to, aby sme vodu neliali do srdiečka.
Jednoduchý návod, ako si vyrobiť jahodovú dreň
Na 500 g jahôd môžeme použiť 200 g práškového cukru a 1 až 2 lyžice citrónovej šťavy. Pozor, všetko pridávame podľa chute jahôd. Cukor môžeme použiť aj trstinový. Musíme ale rátať s tým, že sa nám v jahodách možno nerozpustí a bude chrumkať.
Jahody umyjeme, popučíme vidličkou alebo pomixujeme, podľa toho, či máme radi v dreni hrčky. Potom zmiešame s cukrom. Jahodovú hmotu môžeme dať do nanukových formičiek. Keď do jahodovej zmesy pridáme trochu vyšľahanej šľahačky alebo jogurtu, máme jahodovú zmrzlinu. Mrazíme asi 3 hodiny, podľa veľkosti nádoby, do ktorej sme zmes vyliali.
Rovnaký recept je možné použiť aj na iné ovocie, napríklad marhule alebo maliny.