Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Lečo na zimu: Chutné vitamíny aj počas mrazov

Lečo na zimu je vďačným pokrmom, vďaka ktorému si môžeme s ľahkosťou pripomenúť výsadu takmer bezstarostných letných dní. Čerstvé lečo väčšina gazdiniek pripravuje počas augusta až septembra, kedy sú paradajky aj papriky (hlavní figuranti leča) správne dozreté. Lečo na zimu je pripravované taktiež zväčša počas týchto posledných teplých mesiacov, zmenou je fakt, že takto pripravené lečo môžete s jednoduchosťou sterilizovať a využiť počas zimy. Lečo môžete účinne využiť aj do rôznych variácií iných jedál, ale aj bežne s vajíčkom a párkom. Prinášame vám jednoduchý recept, ktorého príprava je nutná však ešte počas leta. Veríme, že sa necháte inšpirovať! 

 

Lečo na zimu: Aké ingrediencie budeme potrebovať? 

- Cibuľa
- Paprika
- Rajčina 

 

Poznámka: Je len na vás akú gramáž jednotlivých surovín zvolíte. Paprika má v leče figurovať vo väčšej miere, a teda odhadom jej pridávame cca o ⅓ viac ako rajčiny. Cibuľa má tvoria ⅓ z celého objemu (rajčiny + paprika). 

 

Postup

 

1. Ako prvý krok umyjeme papriku a namočíme ju do vody. Následne ju nakrájame na kolieska o veľkosti približne 0.5cm x 2cm. Veľkosť pásikov papriky je na vašich osobných preferenciách. 


2. Paradajky umyjeme vo vode a následne ich presieme do nádoby. Pozor táto nádoba však musí byť odolná voči horúcej vode, ktorou budeme paradajky zalievať. Zmyslom zalievania paradajok je fakt, že po nich ide šupa veľmi ľahko dole. Ak vám však v leče šupa paradajok nevadí, tento krok (okrem ich umývania) môžete vynechať. 


3. Takto ošúpané paradajky nakrájame na malé kocky. 


4. Následne ošúpeme cibuľu, nakrájame ju na malé kocky a opražíme na oleji. Opekáme do sklovita.


5. Pridáme časť nakrájanej papriky a opečieme spolu s cibuľkou. Jemne osolíme. Následkom soli pustí paprika trochu šťavy.


6. Pridáme aj zvyšok papriky a paradajok. 


7. Na 8 litrový hrniec pridávame približne 1 lyžicu sladkej červenej papriky, 1 lyžicu mletého čierneho korenia a soľ. Pridať môžete aj jemne pálivé korenie. 


8. Varíme až do zovretia. 


9. Takto pripravené lečo môžeme následne nakladať do sterilizovaných pohárov a účinne zavárať! 

 

Dobrú chuť!