Jesenné ovocie - chutné vitamíny
Jesenné ovocie je perfektným zdrojom potrebných vitamínov a zároveň môže slúžiť, ako príprava chutných trvanlivých pokrmov, ktorými si pripomenieme teplé dni počas chladných zimných večerov. Zber jesenného ovocia sa sústreďuje zväčša počas septembra, avšak záleží to najmä na konkrétnej odrode. Je len na vás či pripravíte džem, koláč, úrodu zavaríte alebo si ovocie rovno vychutnáte.
Jablká
Jablká sú typickou jesennou plodinou a zároveň ovocím, ktoré ponúka najviac kultivarov. Odrody jabĺk sú ľahko dostupné, nehovoriac o pozitívnych vplyvoch na naše zdravie. Jablko je zdrojom potrebných vitamínov vo forme vitamínu A, ktorý posilňuje celkovú obranyschopnosť, vitamínu C, potrebného na regeneráciu tkaniva a napríklad aj kyselinu listovú, ktorá tvorí hlavnú zložku pri tvorbe červených krviniek.
Jablká môžeme pestovať v podobe niekoľkých kultivaroch. Pri výbere vhodného druhu jablone rozlišujeme medzi druhmi, ktoré sú určené na okamžitú konzumáciu a medzi tými, ktoré môžeme dlhodobo skladovať. Medzi odrody, ktoré neodporúčame skladovať patrí Golden Delicious, naopak odroda Fuji a Braeburn je možné skladovať aj počas zimy.
Hrozno
Hrozno je priamo spojené s výrobou vína a s jeho predošlým spracovaním. Rovnako ako v prípade jabĺk, aj hrozno disponuje rôznymi druhmi, a to hrozno určené pre spracovanie vína alebo hrozno stolové, určené pre priamu konzumáciu. Hrozno ponúka aj zdravotné benefity, ktoré vplývajú na celý organizmus. Za zmienku určite stojí značný podiel kyseliny listovej, vitamínu A a C, rovnako ako aj podiel draslíka, železa a kremíka.
Benefity vo forme vitamínov a stopových prvkov sa do reality premietajú v podobe zmierňovania žalúdočných potiaží, zlepšovaniu vyprázdňovania, ako aj zmiernenie menštruačných bolestí vplyvom hormonálnej dysbalancie.
Hrušky
Hrušky sú ďalším jesenným ovocím, ktoré okrem chutného dopĺňania vitamínov sú úžasnou plodinou pre zaváranie či výrobu džemov. Kultivary hrušiek sa menia nie len v závislosti od chuti a farby plodu, ale aj od zberu úrody. Úrody niektorých kultivarov môžeme zbierať už koncom augusta, na iné si počkáme do polovice mesiaca októbra. Medzi najznámejšie odrody patrí hruška Boscova fľaška, špecifická svojim tvarom a sladkosťou, Madamé Verté, ktorá je vhodná pre milovníkov sladkých odrôd. Aromatickosť a krepovitosť charakterizuje odrodu tzv. Williamsova a odroda Beta, ktoré patria medzi najrozšírenejšie svojho druhu. Rovnako ako pri hrozne či jablkách, kultivary volíme podľa toho, či sú hrušky určené pre aktuálnu konzumáciu alebo pre výrobu alkoholu.
Okrem toho, že hrušky sú pomerne nízkokalorické a vhodné sú aj počas diéty, hlavnú zložku tvoria práve antioxidačné a protizápalové látky. Obsah flavonoidov v hruškách je zvýšený, čo má za následok aj protekciu srdcového svalu a príslušných systémov a tým prispieva k ochrane pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.
Orechy
Orechy sú nevyhnutné pre balanciu zdravého životného štýlu. Mnohí sa domnievajú, že orechy by nemali byť konzumované vďaka zvýšenému objemu tukov. Nemôžeme však zabúdať, že sa jedná o dôležité tuky potrebné pre správnu funkciu organizmu. Rovnako musíme rozlišovať medzi vlašskými a lieskovými orechmi. Orechy sú hlavným zdrojom bielkovín, správnych tukov, stopových prvkov. je nutné spomenúť, že orechy sú skvelým zdrojom omega 3 mastných kyselín potrebných pre správne fungovanie cievneho systému a centrálnej nervovej sústavy.
Jesenná sezóna je obdobím, kedy dozrievajú viaceré plodiny ako sú napríklad orechy, vyššie zmienené ovocie či koreňová zelenina. Pre majiteľov pivníc nebude ich skladovanie náročné, avšak obyvatelia bytov si ich môžu počas zimy dopriať aj vo forme zaváranín, džemov.