Hojná úroda sliviek? Vyskúšajte delikátnu slivkovú omáčku
Slivková omáčka je skvelým spôsobom ako využiť hojnú úrodu sliviek a pripraviť si tak chutné sezónne jedlo. Medzi obľúbené recepty patrí napríklad bravčová panenka so slivkovou omáčkou či tvarohové guľky. Príprava tejto omáčky nie je vôbec náročná a zvládne ju aj začiatočník, chuť aj tak dotvára kvalita sliviek a ich zber. Na slivkovú omáčku odporúčame využívať prezreté či minimálne dostatočné zrelé slivky, ktorých chuť je sladká. Nezrelé či nie úplne zrelé slivky majú kyslú chuť, ktorej vyváženie si vyžaduje veľké množstvo cukru. V tomto článku vám ponúkame overený recept na slivkovú omáčku, ktorú zvládne naozaj každý. Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 400 gramov sliviek
- 2 PL cukru
- 300 ml voda
- 1 PL masla
Postup
1. Slivky dôkladne umyjeme, vykôstkujeme prípadne vyrežeme nevyhovujúce časti. Nakrájame ich na malé kúsky.
2. Vo väčšom hrnci nechápeme roztopiť maslo a vysypeme nakrájané slivky.
3. Po jemnom zohriatí sliviek pridáme vodu a následne aj cukor. Pri tomto kroku dávame pozor kým sa cukor úplne rozpustí, nakoľko nechceme aby nám na dne hrnca skaramelizoval.
4. Následne zmes miešame, kým slivky úplne nezmeknú.