Drobné ovocie plné vitamínov
Drobné ovocie je skvelým zdrojom vitamínov, ktoré si môžeme dopriať nie len počas sezóny, ale aj v zime či na jeseň. Vďaka mnohým chutným receptom môžeme drobné ovocie zavariť, pripraviť z neho vynikajúci sirup či džem, zmraziť či inak tepelne upraviť. Medzi najobľúbenejšie drobné plody patria najmä maliny a jahody, avšak do povedomia mnohých pestovateľov sa dostáva najmä rakytník, ktorý je významný svojim obsahom vitamínov.
Rakytník
Rakytníksa považuje za ovocný ker, ktorý na rast svojich plodov potrebuje aj samčiu aj samičiu rastlinu tak, aby sa vzájomne opeľovali. Z plodov rakytníka môžeme urobiť sirup, džem, olej či čaj, ale plody môžeme konzervovať aj samostatne, a to vo forme sterilizácie, mrazenia, sušenia či nakladania v alkohole. Na džem môžeme využiť aj jemne prezreté plody rakytníka, avšak na ostatné formy spracovania plodov si dávame pozor na ich zrelosť. Nezrelé plody nadobúdajú veľmi trpkú a horkú príchuť, naopak zrelé plody sú kyslé.
Kamčatská čučoriedka
Kamčatské čučoriedky sú veľmi chutné, a výzorovo veľmi zaujímavé, drobné plody, ktoré pri dozretí nadobúdajú podlhovastý tvar trúby. Na rozdiel od čučoriedok veľkoplodých, majú kamčatské čučoriedky viac kyslú ako sladkú chuť. Okrem okamžitej konzumácie môžeme drobné ovocie vo forme kamčatských čučoriedok využiť na prípravu rôznych štiav, zamraziť či urobiť lekvár, avšak najzaujímavejšie sú v ovocných šalátoch, ktorým pridajú na zaujímavosti práve vďaka svojmu nezvyčajnému kónickému tvaru plodov.
Veľkoplodá arónia
Veľkoplodá arónia, nazývaná taktiež aj jarabina, je stále nie veľmi docenená rastlina, ktorej plody sú vitamínovou bombou. Vďaka svojej trpkej chuti je jej zastúpenie medzi ovocím naozaj výnimočné, nakoľko je vhodná na špecifické použitie. Plody arónie najlepšie chutia ako sirup, kedy dodá dostatok cukru vyváženie chutí, alebo ako šťava. Drobné ovocie, akým je aj arónia, je konzumovateľné celé, čo platí aj v prípade arónie. V praxi to znamená, že po odšťavení môžeme výlisky, teda zbytky, ďalej využiť a využiť ho ako sypaný čaj.
Maliny
Maliny sú klasickým drobným ovocím, ktoré sa teší svojej obľube. Spracovaniu malín sa medze nekladú a tak, ako ich môžeme využiť v chutných dezertoch, tak ich môžeme zakomponovať do chuťovo neutrálnych šalátov a príloh. Sirupy a džemy môžeme robiť zo zrelých či jemne prezretých bobuliek, avšak pri mrazení či zaváraní si dávame pozor na to, aby boli plody v dobrej kondícií, resp. aby boli vhodne dozreté.
Jahody
Jahody sú neodmysliteľnou súčasťou leta, pričom ich chuť je najvýraznejšia bez akéhokoľvek spracovania. Čo však s veľkou úrodou? Rovnako ako pri malinách, aj pri jahodách sa medze pri ich spracovaní nekladú. Či už si urobíte chutnú marmeládu, stavíte na jahodový cheesecake, alebo si ich uschováte v mrazničke či v zaváraninovom pohári.
Čierne a červené ríbezle
Ríbezle sú chutným drobným ovocím, ktoré sa vyznačuje najmä svojou kyslou chuťou, ktorá variuje v závislosti od odrody. Červené ríbezle sú veľmi kyslé, zatiaľ čo sa pri čiernych ríbezliach do chuti mieša aj trpkosť a nasladlosť. Využiť ich môžeme v ovocných šalátoch, zákuskoch, avšak najviac vitamínov nám dodajú práve v zimnom období, kedy si len s ťažkosťou dopestujeme drobné ovocie. Vyskúšať však môžete aj tepelný variant vo forme zavárania, vďaka čomu ešte viac zosladnú.