Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Domáce bylinkové oleje

Na našom blogu už nájdete články o bylinkách na grilovanie, a tiež článok o tom, ako si vypestovať obľúbené bylinky priamo na balkóne.

 

Dnes sa pozrieme na to, ako si z vlastnoručne vypestovaných byliniek vyrobiť kvalitné domáce bylinkové oleje, ktoré spestria akékoľvek jedlo. V tomto oleji sa navyše uchová mnoho cenných silíc a zdraviu prospešných látok. Olej je totiž dobre známym konzervantom a zlepšuje vstrebávanie mnohých vitamínov a látok zo zeleniny, ovocia a bylín. V kuchyni ho používame denne, tak prečo z neho nevyťažiť čo najviac?

 

Ingrediencie na bylinkový olej

 

- Kvalitný kuchynský olej – slnečnicový alebo repkový, ak chcete olej použiť na tepelnú úpravu jedál, alebo extra panenský olivový, ak chcete pripraviť olej do studených jedál a šalátov,

 

- Sklenenú fľašu,

 

- Čerstvé bylinky podľa vašej chuti – rozmarín, tymián, bazalka, majoránka, cesnak, čili, oregano, ligurček, karí, šalvia, koriander, gyros, bobkový list či kôpor.

 

Príprava bylinkového oleja

 

Čistú a hlavne suchú sklenenú fľašu naplníme čerstvými bylinkami. Môžete použiť jeden druh alebo kombináciu rôznych bylín, podľa chuti. Tiež je možné použiť sušené byliny, avšak aróma a chuť nebudú také intenzívne. Kombinovať ich môžete s čili papričkami a s cesnakom. Použite však takú fľašu, aby sa z nej bylinky, čili a cesnak dali vybrať.

 

TIP: Ak chcete, aby sa vôňa a chuť byliniek rozvinula o čosi viac, môžete ich pred zaliatím olejom krátko blanšírovať. Pozor, aby ste ich nepripálili alebo neprevarili.

 

Následne pohár doplníme olejom. Pri dopĺňaní občasne fľašou pobúchame alebo zatrasieme, aby sme vypudili vzduchové bubliny. Po naplnení nechávame fľašu ešte otvorenú, práve preto, aby vyšiel nadbytočný vzduch. Asi po hodine fľašu uzavrieme a odložíme na suché a tmavé miesto. Necháme macerovať približne 2 týždne, a potom olej prelejeme do tmavej fľaše a uložíme do chladu, kde vydrží aj 3 mesiace.

 

Čím viac byliniek použijeme, tým bude olej intenzívnejší. Ak sa rozhodnete bylinky v oleji ponechať, môžete ho postupne aj dopĺňať. Po čase sami uvidíte, že olej stráca na vôni a chuti. Vtedy treba bylinky vymeniť.

 

Týmito olejmi možno ochutiť hummus, ryby, hydinu a divinu, cestovinové jedlá a šaláty, polievky aj omáčky, dokonca sa výborne hodia na hrianky či namáčanie chleba.

 

Prajeme chutné a voňavé čarovanie v kuchyni.