Čierne paradajky: Ohúria na záhrade aj v gréckom šaláte
Čierna paradajka je odroda špeciálne vyšľachtených paradajok, ktoré majú vysoké množstvo antioxidantov. A to je príčina, prečo sa im iná zelenina nemôže vyrovnať. Čierne paradajky vznikli krížením fialovej paradajky a klasickej červenej odrody. Britský farmár Ray Brown je muž, ktorý ako prvý čierne paradajky vypestoval. Tento druh paradajky pomáha čistiť pečeň, bojuje s obezitou či upravuje hladinu cukru v krvi. Čierne paradajky sú veľmi vhodným doplnkom stravy pre diabetikov. Dôležité je, že paradajka nie je geneticky upravená. Obsahuje len čisté prírodné látky. Vzhľadovo je paradajka na povrchu čierna, vo vnútri červená.
Pestovanie čiernych rajčín
Čierne paradajky pestujeme rovnako ako paradajky iných druhov. Vysádzame ich v druhej polovici mája na slnečné stanovisko. Môžeme ich vysadiť do skleníka, fóliovníka, alebo do voľnej pôdy. Môžeme ich taktiež pestovať v nádobách.
Priesadu položíme šikmo do jamy, ktorá je o niečo hlbšia, ako dĺžka koreňov priesady. Zalejeme vodou a jamu zasypeme zeminou. Korene si paradajka dokáže vytvoriť aj na tej časti stonky, ktorá je zasypaná zemou. Je to výhoda, rastlinka má rozsiahlejší koreňový systém. Vhodné je paradajku priviazať k opore. Hnojiť môžeme kvalitným vyzretým kompostom, alebo dobrým hnojom z maštale. Dôležitým bodom pri pestovaní paradajok je zálievka. Zalievame iba pôdu. Vodu nestriekame na listy a plody. Pôdu okolo paradajok je potrebné udržiavať bez buriny a vhodné je mulčovanie. Rastlinke pomôžeme, keď budeme vylamovať vetvičky do výšky asi 20 cm od zeme.
Grécky šalát z čiernych paradajok
Pre 2 osoby potrebujeme: Čierne paradajky 2 - 4 ks podľa veľkosti, 2 šalátové uhorky, 2 papriky (najlepšie zelené, ale pekne ukážu v šaláte aj červené, alebo žlté), cibuľu 1 kus (môžeme aj vynechať), 50g syru Feta, olivy. Množstvo a farba olív je podľa vašej fantázie. Na dochutenie potrebujeme kvalitný olivový olej, soľ a oregano.
Postup: Zeleninu nakrájame približne na veľkosť olív a dobre pomiešame. Na zmes položíme rozdrobenú, alebo nakrájanú Fetu, polejeme olivovým olejom a posypeme oreganom. Podľa chuti môžeme dosoliť. Šalát dobre premiešame. Podávame hneď po príprave. Dobrú chuť.
Netradičné ovocie a zelenina
Netradičné plody už zapĺňajú pulty väčších predajní. Zo zeleniny medzi ne patrí okrem čiernych paradajok určite mangold, sladký fenikel, lahodné artičoky, či bataty, teda sladké zemiaky. Z ovocia sú to napríklad hurmikaki, goji, figa a kiwi. Nekonvenčné plodiny sa rozhodne stali obľúbenou súčasťou mnohých kuchýň.