Chystáte sa pestovať marhule? Vybrali sme najchutnejšie odrody
Rôzne druhy ovocia sa postupne vyvíjali až do podoby, v akej ich poznáme dnes. Centrum ich pôvodu sa nachádza v Malej Ázii. Mnohé z nich sa stihli prispôsobiť zmenám klimatických podmienok, iné ešte nie. Dôsledkom toho sa objavujú rôzne problémy pri pestovaní. Medzi ovocie, ktoré sa nestihlo s našimi podmienkami úplne stotožniť, patria marhule. Ich kvety majú vysokú náchylnosť na zimu a mráz. Marhule sú teplomilné rastliny, ktorým sa najviac darí v nížinných oblastiach s priemernou ročnou teplotou od 8 do 10°C. Kvitnú už v prvej polovici apríla.
Pestovanie marhule
Pri pestovaní rôznych odrôd marhúľ je dôležitá prekyprená, vyhnojená, piesočnato-hlinitá pôda s vysokým obsahom vzduchu. Najideálnejšie je umiestnenie na mierne svahovitých terénoch. Výsadbu je vhodné zrealizovať počas októbra, či novembra a použiť dvojročné stromčeky. Už jednoročné výhony marhúľ prinášajú úrodu. Odrody marhúľ, ktoré vás nesklamú sú napríklad Bergeron, Veľkopavlovická, Veharda, Kioto, či Pincot. Marhule nie sú náročné na ošetrovanie. Sú však náchylné na hubové choroby, preto je potrebné ich striekať a zabrániť tak hnednutiu listov. Počas mrazov je dobré chrániť ich fóliou, alebo ochrannou plachtou.
Odrody marhúľ, ktoré by nemali chýbať vo vašej záhrade
1. Marhuľa Maďarská patrí u nás medzi najobľúbenejšie a najchutnejšie odrody. Dozrieva v druhej polovici júla a začiatkom augusta. Plody marhule sú stredne veľké, dužina je pevná a šťavnatá. Je odolná voči chorobám a nemá žiadne špeciálne nároky na pestovanie. Úrody tohto druhu marhule sú veľké a dajú sa všestranne spracovať.
2. Bergeron je odolný voči nízkym teplotám a patrí medzi kvalitné a vysoko úrodné odrody. Dozrieva koncom júla, má oválne, oranžovo-žlté plody so sladko-kyslou chuťou.
3. Pincot je druh marhule, ktorý je vysoko mrazuvzdorný a odolný voči chorobám. Kvitne veľmi intenzívne a rodí pravidelne a bohato. Plody sú veľké s oranžovo-žltým zafarbením. Táto marhuľa má sladkú, harmonickú chuť.
4. Veľkopavlovická je jedna z najrozšírenejších odrôd marhúľ. Vyznačuje sa vysokými, stabilnými úrodami a kvalitnými plodmi. Jej chuť je jemne sladká a šťavnatá. Zúžitkovanie je všestranné. Vhodná je aj do menej priaznivých klimatických podmienok.
5. Kioto je odroda marhule, ktorá rodí spoľahlivo a bohato. Plody sú veľké a majú atraktívne červené sfarbenie. Je vhodná na priamy konzum, no vďaka vysokej cukornatosti tiež na spracovanie.
Prečo pestovať marhule a aký majú vplyv na ľudský organizmus
Určite vieme, že to najlacnejšie, najchutnejšie a najzdravšie pochádza z vlastnej záhrady. Marhule môžeme používať rôznorodo. Najčastejšie ich konzumujeme v surovom stave so šupkou. Chutné sú aj zavárané, či v podobe džemov. Po ich spracovaní však strácajú veľa vitamínu C. Obsahujú karotén, niacín zvyšujúci výkonnosť, kyselinu listovú vplývajúcu na krvotvorbu, či rast buniek a kyselinu pantonénovú pôsobiacu blahodarne na vlasy.
Konzumácia marhúľ spomaľuje starnutie, zlepšuje náladu, odstraňuje pocity únavy a poruchy sústredenosti. Zlepšujú tiež imunitný systém, posilňujú sliznicu, spevňujú vlasy, nechty, či pokožku. Marhule pomáhajú pri pocitoch sucha v hrdle a astmatických ťažkostiach.
Pozor na kôstky
Marhuľové kôstky obsahujú amygdalín s kyanovodíkom, preto sa nekonzumujú. Tehotné ženy by tiež mali dbať na konzumáciu menšieho množstva marhúľ, pretože sa v nich nachádza vysoké množstvo medi. Nadmerná konzumácia môže vyvolať hnačku a celkovú slabosť.