Aróniový sirup - postup prípravy varením aj za studena
Arónia čiernoplodá patrí medzi superplodiny s mnohými prospešnými účinkami. Jej plody by mal do jedálnička zaradiť každý, kto chce podporiť svoje zdravie a vitalitu. Neviete, ako využiť tohtoročnú úrodu? Prinášame vám chutný a zdravý recept na domáci aróniový sirup.
Arónia a jej zdravé plody
Arónia, niekedy nazývaná jarabina čierna, je vytrvalý druh listnatého kríka. Dozrieva koncom augusta až v septembri, no plody sa zvyčajne zbierajú až po prvých mrazoch, kedy sú o niečo sladšie. Patria medzi najbohatšie prírodné zdroje antioxidantov. Arónia sa tradične používa na podporu imunity, je prospešná pre zdravie srdca i ciev.
Plody arónie obsahujú vysoké hladiny polyfenolov, zlúčenín, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Ochraňuje tak pred oxidačným stresom, ktorý vedie k rôznym chronickým stavom, napríklad k srdcovým chorobám.
Aróniu používajú na liečebné účely aj ľudia, ktorých trápi vysoký krvný tlak, vysoký cukor alebo cholesterol v krvi. Ich zníženie pomáha chrániť vaše cievy a srdce, vďaka čomu je arónia dobrým pomocníkom aj v tomto ohľade. Plody sú navyše antibakteriálne a účinne potláčajú rast niektorých druhov škodlivých baktérií v tele.
Plody sú sýto purpurové, zhruba také veľké, ako čučoriedky. Majú hrubšiu šupku, pod ktorou sa ukrýva šťavnatá dužina. Šťava z plodov arónie má tmavohnedú až čiernu farbu, obsahuje totiž množstvo prírodných farbív. Bobule majú trpkú chuť. Dajú sa jesť priamo z kríka, no väčšina ľudí ich radšej premení na chutný aróniový džem, sirup alebo domáce víno z arónie.
Ak doma máte bohatú úrodu arónie a neviete, čo si zo zdravých plodov pripraviť, vyskúšajte tento recept na aróniový sirup. Ponúkame vám hneď dve verzie prípravy – klasický varený sirup a aróniový sirup pripravený za studena. Varené sirupy sú o niečo stabilnejšie a vydržia dlhšie, no ak sa bojíte, že bobule varením stratia niektoré živiny, spoľahnite sa na druhý postup prípravy. Nezabúdajte ale, že aróniový sirup za studena je potrebné skladovať v chladničke.
Ak radi experimentujete, recepty môžete rozšíriť o niekoľko ďalších ingrediencií. Arónia chutí výborne v spojení s rôznymi aromatickými bylinkami, napríklad so škoricou, medovkou alebo pomarančovou kôrou. Ak nemáte dostatok plodov na prípravu sirupu, môžete aróniovú šťavu skombinovať so šťavou z plodov bazy v pomere 1:1.
Čo potrebujeme na prípravu sirupu z arónie?
Na prípravu 2 litrov hotového aróniového sirupu budeme potrebovať:
- 1 l šťavy z bobúľ arónie
- 1 l vody (ideálne predvarenej)
- 2 kg cukru (môžeme použiť trstinový)
- 50 g kyseliny citrónovej
Postup prípravy varením
Plody arónie očistíme v sitku pod tečúcou vodou a odstránime z nich vetvičky. Narábame s nimi opatrne, plody sú krehké a šťava z nich začne rýchlo vytekať. Očistené plody odšťavíme, buď priamo v odšťavovači, alebo s použitím mixéra. Ak nemáme odšťavovač, plody môžeme rozmixovať a precediť cez veľmi jemné sitko alebo plátno.
Podľa množstva šťavy, ktorú z plodov arónie získame, upravíme potrebné množstvo ostatných ingrediencií. Šťavu spolu s rovnakým množstvom čistej vody privedieme k varu. Prisypeme cukor a varíme, kým sa úplne nerozpustí.
Ak už v sirupe nevidíme žiadne kryštáliky cukru, môžeme hrniec odstaviť z plameňa. Prisypeme kyselinu citrónovú a dobre premiešame. Ešte teplý sirup plníme do sklenených fliaš s uzáverom. Skladujeme v komore alebo v chladničke.
Alternatíva - príprava sirupu z arónie za studena
Ak sa rozhodnete pripraviť si aróniový sirup za studena, nebudete sa musieť obávať, že bobule prídu o vitamíny a živiny kvôli vysokej teplote. Príprava sirupu z arónie za studena je v niektorých ohľadoch jednoduchšia, no zaberie o niečo viac času. Cukor sa v studenej tekutine rozpúšťa pomalšie, preto ho bude potrebné dlhšie miešať. Ak vás dlhší čas strávený v kuchyni neodrádza, pripravte si sirup podľa nášho receptu.
Na prípravu aróniového sirupu za studena budeme potrebovať:
- 1 kg plodov arónie
- 1 vrecko kyseliny citrónové (40 g)
- 1 l prevarenej vody
- 1 kg cukru, bieleho alebo trstinového
Postup prípravy za studena
Plody arónie dobre umyjeme, odstránime z nich stonky a vložíme do väčšej nádoby. Zasypeme ich kyselinou citrónovou a zalejeme vodou. Dobre premiešame a odložíme aspoň na tri dni do chladničky. Zmes je vhodné pravidelne miešať, aspoň dvakrát za deň.
Na tretí deň plody pretlačíme a cez jemné sitko alebo cez plátno. Snažíme dostať z bobúľ čo najviac šťavy bez toho, aby boli v sirupe šupky. Prisypeme cukor a za studena miešame, kým sa úplne nerozpustí. V kuchyni určite oceníte pomocnú ruku, tento proces môže zabrať až 2 hodiny. Hotový sirup zlejeme do sklenených fliaš s uzáverom a skladujeme v chladničke.
Ako využiť sirup z arónie?
Aróniový sirup môžete jednoducho zriediť s vodou alebo s čajom a vytvoriť tak chutný nápoj na podporu imunity v jesennom období. Výborne chutí na teplých lievancoch i na zmrzline. Hodí sa aj k mäsovým pokrmom, najmä k divine, kačaciemu a husaciemu mäsu. Ak sirup zmiešate s jemným tvarohom, vznikne z neho fenomenálna nátierka. Želáme vám dobrú chuť!