Ako sadiť maliny - od A po Z
Ak si chcete dopestovať niečo chutné, zdravé a nenáročné, vysaďte si maliny. Toto drobné ovocie je obľúbené nielen vďaka lahodnej chuti plodov, ale aj pre malé nároky na starostlivosť. Výsadbu a pestovanie malín ľahko zvládnu aj začiatočníci.
Maliny sú ovocím s výnimočnou chuťou aj blahodarnými účinkami pre naše zdravie. Nie sú náročné na starostlivosť a a ak ich vysadíte na vhodné miesto, budú plodiť mnoho rokov.
Odporúčame odrody:
- Malina 'Summer Chef®'
- Malina 'Autumn Bliss®'
- Malina 'Willamette®'
- Malina 'Glen Coe'
- Malina 'Golden Everest®'
Ako sadiť maliny?
Maliny sadíme na jeseň. Ideálny čas na vysadenie predpestovaných rastlín je 4 až 6 týždňov pred posledným mrazom. Pripravte sa na to, že prvý rok zvyčajne neprodukujú ovocie, to prichádza až na druhý rok.
Rastú totiž vo forme kra s dvojročným vývojovým cyklom. Nové výhonky sa pri malinách vytvárajú každoročne z adventívnych púčikov na koreňoch a koreňovom kŕčku.
V prvom roku majú výhonky bylinný charakter, ku koncu leta a na jeseň drevnatejú. V ďalšom roku sa rozkonárujú, prinášajú plody a neskôr odumierajú.
Remontantné alebo dvakrát rodiace odrody majú schopnosť prinášať plody už na jednoročných letorastoch vytvorených počas vegetácie v danom roku.
Pôda
Malinám vyhovuje neutrálna až mierne kyslá pôda. Najvhodnejšia pôdna reakcia je v rozpätí 5,6 až 6,5 pH. Mala by byť bohatá na vlahu a humus. Ten do pôdy dodáme organickým hnojením, kvalitným kompostom a mulčovaním.
Pred sadením malín by sme mali malinovisko poriadne pripraviť nielen bohatou dávkou živín, ale aj odstránením buriny. Tá zakrátko odoberie rastlinkám veľké množstvo živín. Maliny korenia veľmi plytko a nie je teda príliš ľahké medzi nimi vykonávať väčšie okopávanie bez toho, aby sme im ublížili.
Miesto
Maliny môžeme na jednom mieste pestovať 8 až 10 rokov. Vyberáme slnečné miesto s bohatou a hlbokou pôdou, ktorá nezadržiava zbytočne vodu.
Ideálnou voľbou pre výsadbu maliníkov je teplá, slnečná a záveterná poloha. Expozícia by mala byť južná, juhozápadná alebo juhovýchodná. Rastlinky vysádzame tak, aby sme k nim mali dobrý prístup pri zbere zo všetkých strán. Neodporúča sa výsadba tesne pri plote.
Svetlo
Miesto na pestovanie malín nájdite čo najslnečnejšie, aby plody dobre zreli a boli sladké. Rastliny síce tolerujú aj čiastočný polotieň, ale v tom prípade bude úroda nižšia.
Zalievanie
Maliny majú najväčšiu spotrebu vody v období kvitnutia, dozrievania plodov a v období tvorby rodivých púčikov. Treba ich svedomito zavlažovať najmä v mesiacoch máj, jún a august.
Spôsob výsadby
Malinové kríky sa určite oplatí pestovať v skupinách. Existuje pritom niekoľko spôsobov výsadby, s ktorých si môžete vybrať ten najvhodnejší:
- Pásová výsadba – maliny sadíme v páse 50 až 80 cm od seba. Tento spôsob je vhodný pre kultivary so vzpriameným rastom.
- Pestovanie pri koloch – pri tomto spôsobe pestovania sa maliny sadia v spone 200 x 100 cm. Sadenice podoprieme kolíkom.
- Pestovanie na drôtenke – na kôl sa pripevní drôt vo výške 80 – 120 cm. Tento spôsob je vhodný najmä pre poliehavé druhy malín.
Do predpripravenej pôdy urobíme motykou jamky, pričom dbáme na správne rozostupy v riadku alebo v spone. Sadeničky zasadíme o 3 cm hlbšie, než boli zasadené v kontajneri.
Výhonky zostrihneme na 15 cm a dôkladne zalejeme. Prihrnieme k nim kompost a lístie. Túto zimnú ochranu mladé kríčky zaručene ocenia, na jar ju odstránite. Výhonky môžeme neskôr vyväzovať ku kolom alebo na drôtenku.
Ako rozmnožovať maliny?
Na výber máme hneď niekoľko spôsobov, ako maliny rozmnožiť. Prvým z nich je rozmnožovanie delením. Spočíva v tom, že celú rastlinu najprv vyberieme z pôdy a opatrne z nej oddelíme časti s vytvorenými koreňmi. Na delenie volíme staršie kríky a vykonávame ho veľmi pozorne, nakoľko tento spôsob môže rastlinu poškodiť.
Druhou možnosťou je rozmnožovanie potápaním, ktoré vykonávame na jar. Výhonok rastliny ohneme k zemi a zakopeme do vopred vykopanej jamy hlbokej približne 15 – 25 centimetrov. Ukotvíme ho háčikom a opatrne prihrnieme pôdou. Vyčnievajúci koniec rastliny skrátime nad tretím púčikom. Zakopaná časť sa zakorení, na jeseň ju môžeme vybrať a presadiť.
Maliny môžeme rozmnožiť aj odrezkami. Volíme drevnaté, asi 20 cm dlhé výhonky. Po odrezaní ich treba upraviť šikmým rezom nad spodným aj horným púčikom. Takmer celý odrezok zakopeme do zeme, vyčnievať bude len posledný púčik. Ranu nad ním zatrieme štepárskym voskom.
Kedy strihať maliny?
Väčšina malín a ostatných krovitých ovocných druhov kvitne a produkuje plody na výhonkoch, ktoré narástli v predchádzajúcej sezóne. Vyrodené stonky postupne každý rok slabnú a nakoniec odumierajú. Aby sme podporili úrodnosť rastlín, musíme ich pravidelne strihať.
Rez malín spočíva v každoročnom odstraňovaní odrodených a zahusťujúcich výhonov, hneď po zbere plodov. Na jar ako prvé vždy odstránime slabo vyvinuté, poškodené alebo vyrodené výhony. Na každom kríku ponechávame 6 – 8 silných a zdravých výhonkov, ktoré priviažeme k opore.
V priebehu leta môžeme odstrániť výhonky, ktoré sa príliš rozrástli a presahujú hranicu riadku. Všetky výhonky, na ktorých už dozreli plody a sú vyzbierané, môžete skrátiť. Výnimku predstavujú remontantné maliny, ktoré prinášajú úrodu opakovane. Tie v tomto období nerežte, počkajte až na úplné ukončenie zberu neskoro na jeseň
Ako hnojiť maliny?
Maliny sú síce nenáročné rastliny, ale primerané hnojenie im prospeje. Používame kompost alebo kvalitný humus. Po odkvitnutí a počas dozrievania je vhodné použiť dusíkaté hnojivá. Práve dusík je najdôležitejším faktorom pre rast malín. Jeho nedostatok bude mať za následok slabú produkciu a neskorý vývoj plodov.
Prezimovanie malín
Príprava malín na zimu je dôležitým predpokladom k bohatej úrode v ďalšom roku. Jesenná starostlivosť o maliny na jeseň pozostáva z obmedzenia zálievky, hnojenia a prerezávania.
Krátko pred nástupom pretrvávajúceho chladného počasia, musia byť maliny správne zrezané. Niektorí pestovatelia po orezávaní odstraňujú aj listy, ktoré by po nástupe daždivého chladného počasia mohli začať hniť.
S nástupom jesene je vhodné použiť na maliny fosforové hnojivá, pretože zvyšujú imunitu a mrazuvzdornosť kríkov. Rastlinky je vhodné namulčovať senom alebo suchým lístím, ktoré koreňom poskytne izoláciu pred mrazom.
Choroby a škodcovia malín
Z chorôb malín je nebezpečné odumieranie malín (Didymella aplanata), vírusová mozaika a hniloba plodov. Vyskytnúť sa môže aj múčnatka. Preventívna ochrana je v dodržaní odporúčaného sponu pri výsadbe, prevzdušňovaní krov a vo včasných postrekoch.
Zo škodcov je najčastejší Byľomor ostružinový. Ničíme ho odrezaním a spálením výhonkov s hálkami pri jarnom reze. Na malinách sú rozšírené dva druhy vošiek, voška malinová (Aphis idaei) a voška ostružinová (Amphorophora rubi). Obidve vošky cicajú na rube listov, listy sa deformujú a skrúcajú. Okrem priamych škôd cicaním škodia ako prenášači vírusových ochorení.
Aké vitamíny obsahujú maliny?
Maliny sú nabité zdraviu prospešnými látkami. Obsahujú kyselinu jablčnú, vínnu, citrónovú, mravčiu, listovú, pantoténovú, niacín a glykosidy, taktiež sa v nich nachádza pomerne veľa pektínu, trieslovín a rastlinných farbív. Z minerálov je to draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, selén, vápnik, zinok, železo z vitamínov je to vitamín A, C, E, K, B1, B2 a B6.
Čím je farba plodov tmavšia, tým obsahujú väčšie množstvo antioxidantov. Maliny sú močopudné a žlčopudné, pomáhajú problémoch s obličkami a s močovým mechúrom. Priaznivo pôsobia na pečeň, posilňujú imunitu a obranyschopnosť proti infekciám. Pôsobia proti stresu a migréne. Toto sladké ovocie zároveň ovplyvňuje pružnosť a hebkosť kože, vlasom dodáva lesk a zosilňuje ich. Obsah zinku v zrniečkach malín sa považuje za prírodné afrodiziakum.
Okrem plodov sa dajú konzumovať aj malinové listy. Ideálne je zberať ešte v čase kvitnutia, keď sú mladé a plné blahodarných látok. Nájdeme v nich vysoký podiel trieslovín a vitamínu C. Prítomné sú tiež cenné minerály, organické kyseliny, pektín a karotén. Tieto látky si malinové listy uchovávajú aj po vysušení.
Čaj z listov malín sa používa pri zápaloch ústnej dutiny na kloktanie, pri horúčkovitých ochoreniach a nachladnutí. Často sa využíva pri chronických kožných chorobách na umývanie postihnutých miest.
Rýchle recepty z malín
Maliny všeobecne patria maliny medzi ovocie, ktoré neznáša dlhšie skladovanie. Pokiaľ si maliník vysadíte na záhradu, pokúste sa skrátiť čas medzi zberom a konzumáciou na minimum. Získate tak šancu vychutnať si naozaj lahodné plody. Ak všetky maliny nespotrebujete čerstvé, vyskúšajte niektorý z týchto receptov.
Malinový džem bez pridaného cukru
Na prípravu potrebujeme:
- 700 g maliny
- 1 balíček želírovací ovocný cukor
- Šťava z 1 citróna
Postup:
Maliny očistíme pod tečúcou vodou a vložíme do väčšieho hrnca. Pridáme 1 balenie ovocného želírovacieho cukru, šťavu z jedného citróna, privedieme do varu a za stáleho miešania varíme 3 minúty.
Horúcim džemom plníme pripravené fľaše, ktoré starostlivo zaviečkujeme a na 5 minút postavíme hore dnom. Potom obrátime viečkami nahor a odložíme do deky, kým nevychladnú.
Domáca malinová zmrzlina
Na prípravu potrebujeme:
- 500 ml smotana na šľahanie
- 300 ml kondenzované mlieko
- 300 g maliny
- 1/2 ČL vanilkový extrakt
Postup:
Maliny umyjeme, dáme do mixéra a rozmixujeme. Smotanu na šľahanie vyšľaháme a pridáme do nej vanilkový extrakt. Do šľahačky primiešame najskôr kondenzované mlieko a následne aj rozmixované maliny, ktoré môžeme ešte pretlačiť cez sitko.
Zmrzlinovú zmes nalejeme do uzatvárateľnej nádoby a zakryjeme najskôr potravinárskou fóliou, tak aby sa dotýkala povrchu zmrzliny, a následne uzavrieme. Pripravenú zmrzlinu dáme aspoň na 6 hodín do mrazničky.
Malinový sirup
Na prípravu potrebujeme:
- 800 g čerstvé maliny
- 1 l voda
- 400 g trstinový cukor
- Šťava z 1 citróna
Postup:
Maliny umyjeme, vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Varíme na miernej teplote asi 20 minút. Po 20 minútach scedíme maliny cez jemné sitko do druhého hrnca, v ktorom sirup dovaríme. Do šťavy prisypeme cukor a citrónovú šťavu. Varíme až kým sa cukor celkom nerozpustí.
Lyžicou postupne odoberáme všetku penu z hladiny tak, aby nám zostal čistý sirup. Necháme ho vychladnúť, prelejeme do uzatvárateľnej fľaše a skladujeme v chladničke. Sirup obohatí letné limonády, hodí sa aj ako poleva na lievance alebo tradičný ryžový nákyp.
Tinktúra z malinových listov
Na prípravu potrebujeme:
- 100 g malinové listy
- 500 ml vysokopercentný alkohol
Postup:
Sklenenú fľašu naplníme umytými, osušenými a na menšie časti pokrájanými listami a zalejeme alkoholom. Fľašu uzavrieme, odložíme na tmavšie miesto a necháme macerovať asi dva týždne. Potom scedíme.
Tinktúra z malinových listov sa využíva najmä na vonkajšie použitie, napríklad pri spomínaných kožných problémoch či na kŕčové žily. Pri vnútorných zdravotných problémoch sa užívajú 3 ml trikrát denne.