Ako sa chrániť pred Penicillium expansum (hnilobou jabĺk)
Penicillium expansum je veľmi rozšírené hubové ochorenie, ktoré spôsobuje hnitie najmä uskladnených jabĺk. Mnoho záhradkárov aj veľkých pestovateľov pozná tento druh hniloby, ktorú spôsobuje huba, konkrétne Penicillium expansum, preto sa nazýva penicilínová hniloba. Táto hniloba však nenapáda len jablká, ale aj hrušky, vinič či kôstkové druhy ovocia. Vo väčšine prípadov je dôvodom jej rozmachu mechanické poškodenie ovocia či zlé vetranie v priestoroch uskladnenia. V prípade, ak sa nakazí jedno jablko je veľmi pravdepodobné, že ostatné začnú hniť taktiež.
Ako sa prejavuje Penicillium (hniloba)?
Hniloba tohto druhu sa prejavuje hnedými škvrnami, ktoré sú situované v časti mechanického poškodenia. Ak je hniloba po celom povrchu môže to značiť problém s vetraním, či vysoké štádium hniloby. Ďalším znakom hniloby sú biele bodky pripomínajúce pleseň. Ovocie navyše veľmi zapácha, je vodnaté. Miesta plodu napadnuté hnilobou sú preliačené.
Prevencia voči hnilobe jabĺk
Najlepšou prevenciou proti hnilobe je opatrnosť nie len pri zbere ale aj pri samotnom skladovaní. Nekrózu dužiny jabĺk, ktorú neskôr následkom tohto faktu napadne hniloba, je poškodenie od bodavého hmyzu. Pre uskladňovanie jabĺk vyberáme miesta s odvetrávaním či miesta, kde nie je príliš vlhko. Jablká umiestňujeme do priedušných boxov a umiestňujeme tam len tie, ktoré sú bez akéhokoľvek mechanického poškodenia či náznaku iného ochorenia, príp. parazita.