Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Ako najlepšie uskladniť a spotrebovať ovocie

August je mesiacom, kedy v záhradách dozrieva najviac ovocných stromov a kríkov. Mnohí z vás vtedy riešia ako uskladniť ovocie.

 

Spôsoby uskladňovania ovocia

Mrazenie je jedným zo spôsobov, ako dlhodobo uskladniť ovocie. Mrazením prichádzame o minimum nutričných hodnôt na rozdiel od iných spôsobov skladovania ovocia. Drobné ovocie, ako sú jahody, maliny alebo čučoriedky, najskôr uložíme na tácku v jednej vrstve a tak dáme zamraziť. Až neskôr ovocie presypeme do vreciek alebo nádobiek. Týmto spôsobom sa nezlepia a po rozmrazení budú mať lepší tvar.

 

Sušenie ovocia je najstarší spôsob skladovania ovocia. V ovocí pri ňom zostane približne 18 až 20% vody. Konzumácia sušeného ovocia nám prinesie množstvo minerálnych látok a vlákniny. Pomáha k lepšiemu pohybu čriev a ich vyprázdňovaniu.

 

Vôňu a chuť leta si v zime môžeme pripomenúť aj vtedy, keď si ovocie zavaríme. Na zaváranie je vhodné tvrdšie ovocie. Z mäkšieho ovocia je zase vhodné navariť džem.

 

Uskladnenie jednotlivých druhov ovocia

Pri skladovaní ovocia v pivnici (komore, na balkóne) musíme dodržať určité zásady.

 

Jablká a hrušky treba zbierať tesne pred ich dozrením. Najlepšie je, keď ich pozbierame skoro ráno alebo večer. Predĺžime tým ich skladovateľnosť, resp. trvanlivosť.

 

Predtým, ako jablká či hrušky uskladníme, dôkladne ich preberieme. Napadnuté plody rovno vyhodíme. Od chorého kusu v sklade sa môže pokaziť všetko ostatné, zdravé a kvalitné ovocie. Medzi zdravé ovocie nedávame ani tie kusy, ktoré majú povrchové poškodenie.

 

Plody poumývame a osušíme a jednotlivo zabalíme do suchého novinového papiera. Tak sa zamedzí, aby sa dotýkali a ovplyvňovali. Suchý novinový papier vylúči aj riziko hubového ochorenia.

 

Takto pripravené ovocie poukladáme do debničiek. Ovocie ukladáme do debničiek vždy v jednej vrstve tak, aby bolo zabezpečené dobré prúdenie vzduchu. Používame len nízke debničky. Naplnené debničky (plastové, drevené) môžeme klásť aj na seba.

 

Skladovanie ovocia nám umožňuje pivnica, komora alebo balkón. V pivnici by nemal chýbať teplomer. Zimné jablká a hrušky môžeme skladovať pri teplote od 0 do 5 C°. Zadovážime si aj vlhkomer, aby sme mohli sledovať relatívnu vlhkosť vzduchu. Ideálna je okolo 85 až 90 %. Pri nej si plody najdlhšie zachovajú čerstvosť.

 

Ak nemáme pivnicu (komoru), jablká a hrušky môžeme uložiť do papierových škatúľ vo vrstvách preložených pevnejším papierom. Škatule vystelieme zo všetkých strán 5 cm hrubým polystyrénom. Takto môžeme skladovať ovocie aj na balkóne. Ak bolo ovocie zdravé a nepoškodené, vydrží tam až do marca.

 

Ovocie je najlepšie uskladniť podľa jednotlivých druhov. Tak, ako by sa v jednej miestnosti nemala stretnúť zelenina s ovocím, nemali by sa stretnúť napríklad ani jablká s hruškami. Neskladujeme ani skoré jablká s neskorými.

 

Akékoľvek ovocie určite neskladujeme v jednej miestnosti spoločne s benzínom, naftou, postrekmi, hnojivami, motorovými mazadlami, farbami či riedidlami. Radšej si ich umiestnime v garáži.