6 úžasných byliniek, ktoré si môžete vypestovať na balkóne
Pestovanie byliniek v kvetináči je skvelý spôsob, ako si doma dopriať čerstvé prísady do varenia a zároveň skrášliť balkón alebo kuchyňu. V tomto článku vám poradíme, ktoré bylinky sú najvhodnejšie na pestovanie v kvetináčoch a ako sa o ne správne starať. Či už máte priestranný balkón alebo len malý kút v kuchyni, bylinky v kvetináči vám prinesú nielen čerstvú chuť do jedál, ale aj príjemnú dekoráciu do vášho domova.
Ako pestovať bylinky v kvetináči?
Dôležitou vecou je výber vhodnej nádoby, v ktorej sa bylinky na balkóne pestujú. Dostupné sú črepníky so skrytými zásobníkmi vody. Sú založené na samozavlažovacom systéme, vďaka ktorému si rastlinky vezmú toľko vlahy, koľko potrebujú. Vhodná je tiež voľba substrátov bohatých na humus a živiny, ktoré nie je potrebné dopĺňať hnojivami. Bylinky majú často veľký úspech, ak im zaručíte dostatok svetla a tepla.
Bylinky na balkóne by na začiatku nemali byť vystavované priamemu slnku počas celého dňa. Mohlo by to mať na ne likvidačný účinok. Na slnko a striedanie teplôt si musia postupne zvykať. Niektoré z nich je možné pestovať spolu, iné však potrebujú vlastný priestor na rast.
Aké bylinky pestovať na balkóne?
Mäta prieporná
Mäta je bylinka, z ktorej poznáme viac druhov. Je dôležité ju pestovať v samostatnom kvetináči, pretože sa veľmi rozrastá a iným rastlinkám nedá životný priestor. Uprednostňuje jemné rašelinové substráty. Najvhodnejšie je umiestniť ju na tienisté miesta, pretože neznáša priame slnko. Počas suchých mesiacov je potrebné ju často zalievať. Používa sa na prípravu čajov, smoothie, koktailov či dezertov. Konzumujú sa listy a mladé stonky.
Bazalka
Bazalka patrí medzi najobľúbenejšie bylinky. Je možné zasadiť ju na rovnaké miesto s koktailovými paradajkami. Rovnako ako mäta, nemá rada priame slnečné lúče. Bazalke sa darí v samozavlažovacích kvetináčoch, občas ju treba prihnojiť a preriediť. Využitie nájde v cestovinových jedlách, šalátoch či pestách.
Medovka lekárska
Medovka má citrusovú chuť aj vôňu. Darí sa jej vo vlhkom a slnečnom prostredí, no problém jej nerobí ani tieň. Používa sa pri príprave dezertov, smoothie a pri pečení môže nahradiť citrónovú kôru. Vďaka svojim upokojujúcim účinkom sa používa aj vo forme čajov na zahnanie stresu.
Pažítka
Pažítku môžete pestovať počas celého roka. Nemá rada ostré slnko a potrpí si na vlahu. Obľúbená je s chlebom a maslom, no pridať ju môžete aj do polievok či varených zemiakov. Má jemne štipľavú chuť a je veľmi zdravá. Okrem obsahu vitamínov a antioxidantov má tiež pozitívny vplyv na trávenie a podporuje imunitu.
Šalvia lekárska
Šalvia našla uplatnenie v medicíne aj v kuchyni. Používa sa na zmiernenie nadmerného potenia, pomáha pri poruchách trávenia, má protizápalové a antibakteriálne účinky. Jedlu dodáva horkastú chuť. Nazýva sa tiež babské ucho a známe sú rôzne druhy šalvií. Obľubuje sucho a ľahšie pôdy, ktoré je dobré prihnojovať. Najlepšie sa jej darí na slnečnom stanovisku.
Rozmarín
Rozmarín je trváca bylinka s aromatickou chuťou. Má uplatnenie v liečiteľstve a tiež v kuchyni. Pridáva sa v malých množstvách do polievok, šalátov, pečeného mäsa a rýb. Konzumácia rozmarínu má blahodárny vplyv na krvný tlak a nervový systém. Najlepšie je rozmarín pestovať v piesčitej pôde a občas ho strihať, aby nezdrevnatel. Nevyžaduje si žiadne hnojenie.
Na balkóne i v kuchyni sa samozrejme dajú pestovať aj ďalšie druhy byliniek. Záleží len na vás, ktoré si vyberiete. Ak sa do toho pustíte, prajeme veľa šťastia a dobrú chuť.