5 receptov na ovocný šalát z vlastnej záhrady
Leto sa blíži, na stromoch a kríkoch vidíme strapce a plody. Pomaly sa vyfarbujú. Tešíme sa na chvíle, keď budeme sedkať pod stromom a zobkať plody našej práce.
Čerešne a jahody už začínajú dozrievať. Máme pre Vás pár nápadov, ako spotrebovať plody vašej záhrady a vychutnať si ich chuť. Radi vám pomôžu aj vaše deti. Môžu ozdobiť poháre, do ktorých budete ovocný šalát servírovať. Posýpať hotový šalát vlašskými orechmi, sezamom... V šalátoch uvádzame ako surovinu aj čokoládu, alebo Um, smotanu, či zmrzlinu. Tieto suroviny môžete tiež vynechať. Znížite počet kalórií a urobíte naozaj niečo prospešné pre svoje zdravie. Niekedy si však naše telo a okolie maškrty zaslúži a vtedy môžete siahnuť po ovocnom šaláte plnom chutí.
1. Ovocný šalát z čerešňí
Suroviny: 2 - 3 hrnčeky čerešní, 0,2 dcl umu, ½ hrnčeka nasekaných vlašských orechov, 1 dcl smotany, 1 - 2 lyžice trstinového cukru. Do šalátu pre deti samozrejme um nedávame. Tie ocenia, keď im šalát posypeme strúhanou čokoládou.
Postup: Čerešne umyte a odkôstkujte. Ako sa pripravuje na ovocný šalát zálievka? Um, smotanu a cukor zmiešame a touto zmesou polejeme šalát. Posypeme čokoládovými hoblinkami a orechmi.
2. Ovocný šalát s jogurtom
Suroviny: 2 - 3 jablká, maliny, ríbezle, citrónová šťava z ½ citróna, 3 PL medu, alebo trstinového cukru, čerstvá mäta, 4 PL bieleho jogurtu.
Postup: Jablká umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Maliny a ríbezle umyjeme. Do pohára ukladáme po vrstvách. Napríklad, najskôr maliny, potom jablká, tie pokropíme citrónovou šťavou a nakoniec ríbezle. Jogurt zmiešame s medom alebo trstinovým cukrom. Položíme na ríbezle. Pár malín a lístok mäty môžeme použiť na dozdobenie pohára.
3. Ovocný šalát s medom
Suroviny: 2 kyslejšie jablká, 1 strapec hrozna, 1 kiwi, 1- 2 banány, 1 pomaranč, 1 hruška, za hrsť mandlí, alebo vlašských orechov, za hrsť jahôd. Pridať môžete aj ríbezle.
Postup: Ovocie treba umyť a nakrájať na kúsky. Med zmiešajte so škoricou a citrónovou šťavou. Pripravenou zmesou zalejte ovocie a posypte orechmi.
4. Čučoriedkový ovocný šalát
Suroviny: 2 hrste čučoriedok, 2 jablká, 1 strapec hrozna, 1 kiwi, 1- 2 banány, za hrsť vlašských orechov, zmrzlina alebo jogurt.
Postup: Čučoriedky dobre umyte, jablká, banány a kiwi nakrájajte na kúsky. Naložte do pohárov, na vrch položte kopček zmrzliny, najlepšie vanilkovej, alebo veľkú lyžicu bieleho sladkého jogurtu.
5. Šalát z egrešu
Suroviny: 2 hrnčeky egrešov, 2 polievkové lyžice malinového alebo bazového sirupu, 1 kelímok sladkej smotany, škoricový cukor.
Postup: Egreš umyjeme, polejeme malinovým sirupom. Sladkú smotanu vyšľaháme, naložíme do pripravených pohárov, posypeme škoricovým cukrom. Môžeme dozdobiť lístkom mäty, alebo medovky.
6. Šalát zo zeleru a ovocia
Suroviny: 200g zeleného zeleru, 2 - 3 kyslejšie jablká, 1 - 2 polievkové lyžice olivového oleja, šťava z polovice citrónu, korenie, soľ, štipka cukru. Na ozdobenie môžeme použiť orechy, brusnice či jahody.
Postup: Zeler olúpeme, umyjeme a postrúhame, jablká umyjeme a nakrájame na tenšie kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou – vtedy nezhnednú. Polejeme olivovým olejom, cukrom, soľou a čiernym korením. Posypeme s orechmi.