Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

3 tipy ako spracovať jablká pri hojnej úrode

Spracovanie jabĺk po hojnej úrode je lepším spôsobom ich využitia než ich len nechať zhniť. Jablká sú pomerne všestranné ovocie, ktoré môžeme konzumovať na veľa spôsobov, a taktiež sú vhodné pre každú tepelnú úpravu - zaváranie, pečenie, varenie, a pod. V tomto článku vám ponúkneme niekoľko tipov ako spracovať hojnú úrodu jabĺk, ako si pripraviť tzv. jablká v župane či ako si spraviť chutný korenistý kompót, ktorý vás zahreje najmä počas chladných zimných dní. Všetky recepty sú veľmi jednoduché a zvládne ich aj začiatočník. Základnou surovinou sú samozrejme jablká, pričom môžeme využiť aj tie, ktoré zo stromu popadali. To, že je ich časť čiastočne obitá, prípadne jemne napadnutá plesňou, nie je na škodu, túto časť jednoducho vyrežeme a zvyšok jabĺčka použijeme v danom recepte. 

 

Ako spracovať jablká? Ponúkame vám tri recepty! 

Jablká v župane

 

Jablká v župane sú obľúbenou lahôdkou, a preto vám ponúkame tento overený recept. 

 

Ingrediencie: 

 

- 5 kusov veľkých jabĺk
- 2ks vajec
- 200 ml mlieko 
- 4 PL práškového cukru 
- Olej na vyprážanie
- Škoricový cukor na dochutenie

 

Postup: 

 

1. Jablká ošúpeme a vykrojíme zhnité či obité časti, rovnako ako jaderník. Jablko nakrájame na plátky.
2. Jednotlivé plátky posypeme a obalíme v škoricovom cukre, a to podľa sladkosti či kyslosti jablka či podľa našich vlastných preferencií. 
3. Následne z prísad, okrem jabĺk, vymiešame husté cestíčko, a zatiaľ čo v ňom obaľujeme jablká, necháme si v panvici rozohriať olej na vysmážanie. 
4. Ďalej jablká na tomto oleji vysmážame. Keď sú jabĺčka v cestíčku už vysmažené, na záver ich posypeme práškovým cukrom či škoricovým cukrom. 

 

Jablkový chlebík 

 

Ingrediencie: 

 

- 2-3 stredné jablká
- 2 ks vajec
- 3 PL medu 
- 100 gramov bieleho jogurtu
- 1 KL perníkového korenia
- 200 gramov polohrubej múky 
- 1 ks prášku do pečiva
- 50 gramov čokolády na varenie

 

Postup: 

 

1. Ako prvým krokom je predohratie trúby, ktorú predhrejeme na cca 170 stupňov Celzia. Následne do misky nastruháme jabĺčka, pričom predtým im vykrojíme jaderník.
2. Ďalej pridáme vajcia, jogurt, med, mlieko a perníkové korenie. Poriadne zamiešame. Po dôkladnom premiešaní pridáme múku s práškom na pečenie. 
3. Maslom vytrieme formu na chlebík, posypeme hladkou či polohrubou múkou. Vďaka tomu sa nám chlebík nepripečie k forme. Následne nalejeme cesto, prihodíme niekoľko malých kociek či hoblín čokolády a vylejeme zvyšok cesta. Pečieme zhruba 30 minút na 160-180 stupňoch Celzia.



Korenistý jablkový kompót

 

 Ingrediencie:

 

- 500 gramov jabĺk 
- 1ks citrón
- 4 ks škorice
- 10 ks voňavého klinčeka

 

Postup: 

 

1. Ošúpané jablká nakrájame na kocky približne  1x1 centimeter. Vložíme ich do hrnca, pridáme korenie a vytlačíme polku citróna bez jadierok. Následne zalejeme vodou tak, aby boli všetky jablká pod vodou (cca 1 a pol litra vody).

2. Hrniec umiestnime na plameň kde jablká varíme, avšak nechceme ich úplne rozvariť. Varíme na miernom ohni približne 15 až 20 minút. Počas varenia zmes ochutnáme a môžeme pridať citrón ak sa nám zdá, že je kompót príliš sladký. 

3. Následne hrniec odstránime z plameňa a jablká nakladáme do sterilizovaných pohárov. Následne poháre pevne uzatvoríme, prevrátime dnom nahor a uistíme sa, že sú pevne zatvorené. Ak šťava z kompótu vyteká, tak by sa mohol pokaziť. 

 

Dobrú chuť!