3 recepty na najlepšie citrusové limonády
Citrusové limonády sú perfektným letným osviežením, ktoré si môžeme doma pripraviť aj v prípade, že našou záľubou nie je ich pestovanie. Ponúkame vám tri chutné recepty, ktorých príprava je nie len jednoduchá, ale nevyžaduje ani žiadne špeciálne pomôcky na ich prípravu. Okrem toho, že citrusy sú plodinami s úžasnou a osviežujúcou chuťou, ich konzumácia poskytuje aj značné zdravotné benefity. Citrusy sú jedny z plodín, ktoré obsahujú vysokú koncentráciu vitamínu C.
Citrusové limonády
Pomarančová limonáda
Ingrediencie
- 1ks pomaranč
- 1ks limetka
- 1ks citrón
- 1l perlivá voda/minerálna voda
- 2PL bazový syrup
- 2PL cukor (hnedý/biely) - táto možnosť je voliteľná podľa koncentrácie cukru v bazovom syrupe
- 2 malé kúsky zázvoru
- lístky čerstvej mäty, ktoré stlačíme v mažiari pre uvoľnenie esencie
Postup
1. Citrusové plody umyjeme pod tečúcou vodou - odporúčame ich umyť mydlom na potraviny. ¾ pomaranča vytlačíme, pričom zvyšnú časť nakrájame na plátky, ktoré budú spĺňať dekoračný účel. Z citróna vytlačíme šťavu, limetku nakrájame na kolieska.
2. Do džbánu nalejeme minerálnu vodu, pridáme syrup a cukor. Postupne miešame a pridáme aj šťavu z citrusov. Miešame až do úplného rozpustenia cukru. V mažiari spracujeme listy mäty a malé kúsky zázvoru. So zázvorom manipulujeme opatrne, nakoľko môže byť veľmi silný.
3. Džbán s limonádou umiestnime do chladničky, prípadne pridáme niekoľko kociek ľadu.
Melónová limonáda s limetkou
Ingrediencie
- 1ks melón
- 2ks limetka
- 1ks citrón
- 1PL cukor (biely/hnedý)
- 0.5 l Minerálna voda
Postup
1. Melón zbavíme vonkajšej kôry. Dno umiestnime do mixéra, kde ho spolu s mätovými lístkami, rozmixujeme. Limetku a citrón umyjeme pod tečúcou vodou pomocou saponátu na ovocie a zeleninu.
2. Následne túto zmes vložíme do džbánu, kde pridáme aj minerálnu vodu. Podľa chuti môžeme pridať cukor. Citrón vytlačíme a nalejeme do džbánu s rozmixovaným melónom. Následne nakrájame limetku a necháme limonádu vychladnúť.
Citrusová limonáda s levanduľou
Ingrediencie
- 2ks pomaranč
- 2 ks citrón
- 1ks limetka
- listy mäty pre dekoráciu
- hrsť levandule
- 3PL cukru
Postup
1. Citrusové plody opäť umyjeme pod tečúcou vodou. Na ich umytie môžeme použiť saponát, príp. Kefku na umývanie ovocia a zeleniny.
2. Pomaranče a citróny vytlačíme, limetku nakrájame na kolieska. Mätu umyjeme avšak lístky nechávame vcelku, pretože nechceme aby ich vôňa prerazila vôňu levandule. Umyjeme levanduľu, ktorej časť dáme do mažiara a časť ponecháme na dekoráciu.
3. Všetky ingrediencie pridáme do džbánu, kde ich miešame dovtedy, dokedy sa cukor úplne nerozpustí. Džbán umiestnime do chladničky, prípadne pridáme kocky cukru.