3 najlepšie recepty z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak je úložnou cibuľovou plodinou, ktorá sa radí medzi bylinky. Už od pradávna sa používala liečivá sila medvedieho cesnaku na liečbu rôznych zdravotných nedúh. V dnešnej dobe využívame medvedí cesnak predovšetkým v gastronómií, ako nenahraditeľný zdroj špecifickej bylinkovej chuti. Z medvedieho cesnaku môžeme urobiť pomazánky, polievky, prílohy, ale najmä pesto, ktoré sa ďalej využíva na dochucovanie iných jedál. Ponúkame vám tri najlepšie recepty zo studenej, ale aj teplej kuchyne ako inšpiráciu, pre veľmi chutné využitie medvedieho cesnaku.
Recepty z medvedieho cesnaku
Vajíčková pomazánka z medvedieho cesnaku
Ingrediencie:
- Väčší zväzok lístkov medvedieho cesnaku
- 3 PL kyslej smotany
- 200g masla
- Soľ
- Čierne korenie (podľa chuti)
Postup:
1. Vajcia uvaríme natvrdo a olúpeme ich. Ďalej ich nakrájame na malé kocky, príp. tenké plátky.
2. Medzi tým, ako sa nám budú variť vajíčka si pripravíme listy medvedieho cesnaku. Dôsledne ich opláchneme pod tečúcou studenou vodou a najemno nasekáme.
3. Do väčšej misky zmiešame soľ, čierne korenie, nasekané listy medvedieho cesnaku, smotanu a maslo. Dôkladne premiešame a necháme odstáť v chladničke približne 1 hodinu, pre spojenie všetkých chutí.
Krémová polievka z medvedieho cesnaku
Ingrediencie:
- 1 väčší zväzok listov medvedieho cesnaku
- 5 ks zemiakov (menších)
- 1 ks stredná cibuľa
- 2 PL masla
- 100 ml smotany na šľahanie
- soľ a mleté korenie podľa chuti
Postup:
1. Ošúpeme cibuľu a zemiaky. Cibuľu nakrájame nadrobno, zemiaky umyjeme a ošúpeme na malé kocky (slúžia na zahustenie polievky).
2. Do hrnca dáme maslo, ktoré roztopíme (namiesto oleja) a opražíme na nom nepatrne cibuľku do sklovita.
3. Ak cibuľka upražená do sklovita, pridáme postupne zemiaky. Tie zalejeme vodou a necháme ich úplne uvariť.
4. Keď budú zemiaky takmer hotové, umyjeme listy medvedieho cesnaku a nadrobno ich nakrájame. Pridáme ich do vriacej vody k zemiakom.
5. Ak sú zemiaky dostatočné mäkké, a teda uvarené, polievku rozmixujeme tyčovým mixérom.
6. Následne pridáme smotanu na šľahanie a dochutíme soľou, príp. čiernym korením.
Pesto z medvedieho cesnaku
Ingrediencie:
- 100 g listov medvedieho cesnaku
- 100 g orechov (podľa preferencií), napr. vlašské
- 120 ml olivového oleja
- Soľ
Postup:
1. Listy medvedieho cesnaku si dobre umyjeme pod studenou tečúcou vodou. V papierovej kuchynskej utierke ich usušíme.
2. Do statického mixéra umiestnime všetky vyššie zmienené ingrediencie, vrátane listov medvedieho cesnaku a vymixujeme do hladkej konzistencie podľa vašich preferencií.
3. Ak chceme dosiahnuť hladšiu a jemnejšiu konzistenciu, odporúčame pridať viac olivového oleja (po kvapkách).
4. Následne zmes uložíme do pohárikov na zaváranie a uložíme ich do chladničky. Ak chcete, aby vám pesto vydržalo čo najdlhšie, zalejte vrch poslednej vrstvy v pohári jemnou vrstvou olivového oleja.